Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Rauwe kip wassen voor het koken? Geen aanrader volgens onderzoekers

Rauwe kip wassen voor het koken? Geen aanrader volgens onderzoekers

Rauwe kip wassen voor het koken? Geen aanrader volgens onderzoekers

Rauwe kip wassen voordat je het gaat bereiden? Het klinkt misschien gek, maar er zijn veel mensen die dit doen om zo verspreiding van bacteriën tegen te gaan. Maar volgens het Voedingscentrum is dit een behoorlijk slecht idee.

Rauwe kip wassen

Rauwe kip wassen klinkt als iets geks, maar meer dan een kwart van de Nederlanders blijkt dit te doen. Mensen wassen de kip met kraanwater om verspreiding van bacteriën te verminderen. “Dat meer dan een kwart van de consumenten zegt dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder gebruiken, verbaasde ons wel”, zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum.

Het wassen van je kip werkt namelijk averechts volgens het Voedingscentrum. Bacteriën kunnen zich op deze manier juíst beter verspreiden. Via druppels komen bacteriën in de gootsteen, op het aanrecht op of spullen op het aanrecht terecht.

Bacteriën tegengaan doe je het beste door het vlees te verhitten door middel van bakken, braden of koken.

Lees ook
Hét ingrediënt voor een lange relatie? Ga eens wat vaker met je partner in de keuken staan

Bacteriën

Rauw kippenvlees kan salmonella bevatten. Hier kan je een voedselvergiftiging van krijgen, met braken of diarree tot gevolg. Gezonde mensen kunnen hier een paar dagen last van hebben, maar kwetsbare mensen zoals jonge kinderen, ouderen en zwangeren kunnen hier ernstigere klachten van krijgen. Het kan in uitzonderlijke gevallen zelfs lijden tot urineweginfecties, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Voortaan het wassen van je kip maar achterwege laten dus!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images