Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Psychiaters: om psychische schade te voorkomen moeten alle scholen open

Psychiaters: om psychische schade te voorkomen moeten alle scholen open

Psychiaters: om psychische schade te voorkomen moeten alle scholen open

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) roept de regering en het OMT op om de hogescholen, mbo’s en universiteiten zo snel mogelijk weer te openen. Dit is nodig om verdere psychische schade te voorkomen bij studenten.  De Landelijke Studentenvakbond en de MBO Raad staan ook achter het statement.

Mentale klachten

De basisscholen en middelbare scholen zijn alweer geopend, maar de andere scholen moeten nog gebruik maken van digitaal onderwijs. De adolescentie is de meest kwetsbare levensfase om mentale problemen te ontwikkelen, stelt het NVvP. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken door de jaren heen.

Klachten waar studenten door het gebrek aan fysiek onderwijs en interactie met hun klasgenoten onder meer last van hebben zijn angst-, stemmings- en eetstoornissen. Volgens NVvP-voorzitter Elnathan Prinsen staat er veel druk op de acute opnameklinieken voor jongeren. Die zitten simpelweg vol, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Lees ook:
Het bewijs dat mondkapjes helpen op scholen is ‘niet overtuigend’

Eenzaamheid

Vorig jaar november bleek al uit een groot RIVM-onderzoek dat veel studenten last hadden van mentale problemen, die door de coronacrisis alleen maar werden versterkt. Programmaleider studentenwelzijn Rianne van der Zanden van de Erasmus Universiteit kaartte toen al aan dat eenzaamheid een groot probleem is geworden voor studenten.

“Ze hebben hun leeftijdsgenoten nodig om hun identiteit te ontwikkelen en om zich prettig te voelen. Ze raken gefrustreerd dat ze hun vrienden en medestudenten niet kunnen ontmoeten”, werd daar toen over gezegd. Volgens Van der Zanden ervaren studenten hier de meeste problemen mee. Meer dan andere groepen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: GettyImages