Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Protest bij homomonument nadat Sophie werd mishandeld door Uber-chauffeur

Protest bij homomonument nadat Sophie werd mishandeld door Uber-chauffeur

Protest bij homomonument nadat Sophie werd mishandeld door Uber-chauffeur

Morgen is er bij het homomonument in Amsterdam een protest tegen taxibedrijf Uber. Aanleiding hiervoor is de mishandeling van Sophie door een Uber-chauffeur, nadat zij samen met haar vriendin Pride had bezocht. Sophie en haar vriendin vermoeden dat het om LHBTQIA+-geweld gaat. 

Mishandeling door chauffeur

Op Instagram verscheen gisteren een oproep voor een protest tegen Uber. Dit protest vindt woensdagavond plaats bij het homomonument in Amsterdam om 18:00 uur. Een goede vriend van Sophie initieert dit protest en vertelt haar verhaal op Instagram.

‘Vorige week vrijdag nam onze vriendin Sophie met haar vriendin een Uber naar huis van de Amsterdam Pride. Ze voelden beiden dat de sfeer in de auto omsloeg, toen de chauffeur doorhad dat ze een relatie met elkaar hadden als twee vrouwen zijnde.

Zodra ze bij het huis aankwamen, trad de chauffeur hun huis binnen, pakte Sophie vast en gooide haar tegen een stalen balustrade waar ze haar hoofd tegen stootte. Vervolgens viel ze op de grond op haar hoofd, waardoor ze buiten bewustzijn raakte. De chauffeur maakte zich toen uit de voeten.

Sophie moest naar het ziekenhuis gebracht worden door een ambulance. Ze heeft nu meerdere hechtingen in haar voorhoofd. Daarnaast heeft ze een hersenschudding en zenuwschade aan de linkerkant van haar gezicht’, omschrijft vriend Jimmy op Instagram.

LHBTQIA+-geweld

Agenten zouden het gewonde slachtoffer met bebloed gezicht en de betrokkene hebben aangetroffen op de plek, aldus een politiewoordvoerster. “Maar er moet nog worden uitgezocht wat er precies is gebeurd.”

De politie is dan ook ’terughoudend’ met het incident labelen als LHBTQIA+-geweld. “Want dan zouden we zonder onderzoek te hebben gedaan, zeggen dat een lesbisch stel mishandeld of belaagd is omdat ze een regenboogachtergrond hebben.”

Lees ook
Dít kan jij doen voor de queer-community (in plaats van feesten tijdens Pride)

Protest tegen Uber

Volgens de beschrijving op Instagram zou de Uber-chauffeur hebben gedacht dat de vrouw gebraakt zou hebben in de taxi. Dit ontkent het slachtoffer. De man zou inmiddels geblokkeerd zijn van Uber en zijn Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) zijn verloren.

Uber vindt het vreselijk “om te horen wat er is gebeurd”, aldus Eveline Sijbrandij, verantwoordelijk voor ritten in Nederland bij Uber. “Iedereen heeft recht op een veilige rit en we nemen deze zaak hoog op.” Ze noemt de veiligheid van gebruikers van Uber “topprioriteit en daarom moet dit incident tot op de bodem worden uitgezocht”. Uber zou de politie hulp hebben aangeboden bij het onderzoek naar het incident.

Via haar vriend laat Sophie weten juridische stappen te nemen tegen Uber. Ze verwijt het bedrijf haar de schuld te hebben gegeven van het incident. Volgens Het Parool doet ze daarnaast woensdag aangifte bij de politie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sir Jimus (@jimmy.queering.business)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, Instagram | Beeld: Getty Images