Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > ProRail wil energieslurpende roltrappen op stations tot stilstand brengen om stroom te sparen

ProRail wil energieslurpende roltrappen op stations tot stilstand brengen om stroom te sparen

ProRail wil energieslurpende roltrappen op stations tot stilstand brengen om stroom te sparen

Mogelijk gaat ProRail een deel van de roltrappen op stations tot stilstand brengen. Het bedrijf wil hiermee energie besparen. De roltrappen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de energiekosten van de spoorwegbeheerder. Ook is het beter voor de gezondheid van mensen om vaker de trap te nemen, vindt ProRail.

Roltrappen zijn energieslurpers

Op dit moment gebruikt ProRail elke dag evenveel energie als een middelgrote stad, bijvoorbeeld Amersfoort. De roltrappen zijn de grootste ‘slurpers’ als het om stroom gaat: 20% van alle verbruikte energie gaat hier naartoe. Roltrappen die omhoog gaan, verbruiken de meeste stroom.

Aldert Baas, woordvoerder van ProRail, vertelt aan EditieNL: “We willen scherp kijken wanneer de roltrappen draaien en wanneer niet. Misschien kunnen we ze op bepaalde tijdstippen, buiten de spits of ’s nachts, uitschakelen. Of een sensor plaatsen.”

Baas geeft aan dat de roltrappen niet weggehaald worden. “Ze vormen comfort voor onze reizigers. Op veel stations heb je meerdere trappen nodig voordat je op het gewenste perron bent, dus dan is zo’n roltrap erg fijn. Natuurlijk zijn er ook liften, maar die zijn langzamer en minder gebruiksvriendelijk”, zegt hij daarover.

Goed voor gezondheid

ProRail kijkt niet alleen naar de roltrappen om energie te sparen. Ook wordt er nagedacht over zonnepanelen, sensoren op lampen en andere manieren om het energieverbruik terug te dringen. De spoorwegbeheerder hoopt dat mensen vaker de trap zullen pakken. Dat is niet alleen beter qua energieverbruik, tevens is het goed voor onze gezondheid. Noor Willemsen, specialist Fit & Gezond bij Kenniscentrum Sport en Bewegen, zegt tegen RTL Nieuws: “Traplopen is spier- en botversterkend.”

Echter zal een enkele keer traplopen niet veel doen voor je lijf. “Hoe vaak je de trap op en af moet om echt verschil te maken, weten we nog niet. Maar het helpt in ieder geval dat je ademhaling versnelt en je hartslag verhoogt. Je hele lijf wordt aan het werk gezet”, aldus Willemsen.

Lees ook
Torenhoge gasprijzen: is het goedkoper om te koken in de magnetron?

150 minuten bewegen

Volgens Willemsen moeten we elke dag meer kleine beetjes bewegen. “Volgens de Nederlandse gezondheidsrichtlijnen moeten we wekelijks 150 minuten bewegen en dus twee keer bot- en spierversterkende oefeningen doen. vooral die laatste halen de meeste mensen niet. De trap pakken helpt daarbij, want dat werkt ook versterkend voor je botten en spieren”, zegt ze daarover tegen RTL Nieuws.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images