Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > BN’ers op de bres voor 13-jarige Jacob: uitzetting dreigt voor oorlogsvluchteling na zes jaar in Nederland

BN’ers op de bres voor 13-jarige Jacob: uitzetting dreigt voor oorlogsvluchteling na zes jaar in Nederland

BN’ers op de bres voor 13-jarige Jacob: uitzetting dreigt voor oorlogsvluchteling na zes jaar in Nederland

In 2015 ontvluchtte de inmiddels 31-jarige moeder Tina samen met haar nu 13-jarige zoon Jacob (links op de foto) de oorlog in Syrië. Nu dreigen de twee ons land te worden uitgezet naar een land waar Jacob – die momenteel op de havo en op breakdance zit, en bergen vriendjes heeft – nog nooit is geweest. De ingewikkelde kwestie vinden velen zo krom als een hoepel en dus wordt er massaal – mede door veel BN’ers – actie gevoerd om moeder en zoon hier te houden.

Kwestie van leven of dood

Op haar 26e vluchtte Tina Syrië uit met haar toen 7-jarige zoon, die de scherven van een bom die in zijn school ontplofte nog in zijn rug en been had zitten. De eindbestemming moest Nederland zijn, aangezien haar moeder, grootouders, oom en broer als de Nederlandse nationaliteit hadden.

Alles voor een plekje in Nederland

Omdat vertrekken via een bootje op zee zeer risicovol was, besloot Tina via Armenië te proberen weg te komen. Haar was verteld dat wat geld en de juiste connecties haar aan een Armeens paspoort zouden kunnen helpen, iets waarmee Tina dacht sneller een Nederlands visum te kunnen krijgen. De jonge moeder kreeg na een kort verblijf van enkele dagen een Armeens paspoort in handen, maar werd nog steeds de toegang tot Nederland ontzegd. Tóch op een boot stappen richting Griekenland bleek de enige weg naar Europa.

Dat verdomde paspoort

Ze overleefden de overtocht en reisden verder Europa door per bus, trein en zelfs te voet. Na een lange reis belanden ze in Nijmegen in een vluchtelingenkamp. Daar kregen bijna alle uit Syrië afkomstige vluchtelingen een verblijfsvergunning, behalve Tina en Jacob, enkel en alleen door dat Armeense paspoort dat Tina destijds kreeg. Omdat Armenië voor de Nederlandse wet geen gevaarlijk land is en moeder en zoon door hun paspoort voor de wet dus Armeens zijn, dreigen ze naar Armenië te worden uitgezet. Tina spande meerdere rechtszaken aan om hun lot te veranderen, maar tot dusver nog met nul resultaat.

Actie voor Jacob en Tina

Inmiddels heeft de zaak de media bereikt: het verhaal van Tina en Jacob, die hier nu bijna de helft van zijn leven is, is door meerdere kranten en radiozenders opgepikt. Vanavond schuift Jacob zelfs aan bij De Vooravond op NPO1 (19.00u). Verder is er een petitie gestart waarmee 75.000 handtekeningen moeten worden opgehaald om de aandacht van de politiek te trekken. In nog geen 24 uur staat de teller al op meer dan 50.000.

Lees ook
Moeder Nadia over huwelijk met vader van Insiya: ‘Hij wilde mij pijn doen en Insiya was het perfecte middel’

BN’ers op de bres

Ook is er veel steun van bekende Nederlanders, die het onder de hashtag #JacobBlijftHier opnemen voor hem en zijn moeder. Onder anderen journalist Sinan Can, cabaretier Pieter Derks, presentatrice Anna Nooshin, zanger Kaj van der Voort, glamourmodel Bobbi Eden, presentatrice Saskia Weerstand, filmmaker Sanne Vogel en kunstenares Tinkebell hebben hun support al uitgesproken. Ook de stad waar ze wonen laat van zich horen: “Nijmegen wil hun thuis blijven”, laten verschillende fracties uit de gemeenteraad Nijmegen (o.a. GroenLinks, PvdA, D66, CDA, SP, PvdD en 50Plus) weten.

Ook helpen? De petitie teken je hier.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DeVooravond (@devooravond)

Bron: De Gelderlander | Beeld: De Goede Zaak