Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Peter R. de Vries krijgt monument op Leidseplein (en jij mag erover meedenken)

Peter R. de Vries krijgt monument op Leidseplein (en jij mag erover meedenken)

Peter R. de Vries krijgt monument op Leidseplein (en jij mag erover meedenken)

Gisteren was het precies een jaar geleden dat Peter R. de Vries in de Lange Leidsdwarsstraat in Amsterdam werd neergeschoten. De gemeente Amsterdam maakte bekend dat er op het Leidseplein een herdenkingsmonument voor de geliefde misdaadverslaggever komt.

Gevoel voor rechtvaardigheid

Het Leidseplein is gekozen omdat daar de oude studio van RTL Boulevard zit en omdat het in de buurt van de plek is waar de misdaadverslaggever precies een jaar geleden werd neergeschoten, vertelde zijn dochter Kelly de Vries in RTL Boulevard.

Burgemeester Femke Halsema zegt in het RTL 4-programma dat ze het bijzonder aan de familie vindt dat het monument niet alleen moet gaan om de persoon, “maar om het gedachtegoed, zijn eigenzinnigheid, zijn dwarsheid, zijn gevoel voor rechtvaardigheid.”

Lees ook
Verloofde Peter R. de Vries deelt laatste foto die hij stuurde voor hij stierf

Idee insturen monument

De gemeente roept mensen op mee te denken over het monument. Tot en met 17 juli kan er via de website van de gemeente een woord worden ingestuurd dat mensen vinden passen bij De Vries. Vijf kunstenaars zijn gevraagd om met de ingezonden woorden als inspiratie hun visie op het monument te delen. Het is nog niet bekend wanneer het monument er gaat komen.

Een icoon is niet meer

Peter R. de Vries overleed op 15 juli aan zijn verwondingen van de aanslag. De bekendste misdaadverslaggever van ons land is 64 jaar geworden. Hij gold decennialang als een onverschrokken icoon van de Nederlandse misdaadjournalistiek en zorgde voor doorbraken in diverse (cold) cases. Na afloop van de aanslag ontstond op de plek des onheils al een indrukwekkende bloemenzee voor Peter.

Op de hoogte blijven van onze belangrijkste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron en beeld: ANP