Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Veel waardering voor Peter Pannekoek na zijn uitspraak over ‘staatsontvoeringen’

Veel waardering voor Peter Pannekoek na zijn uitspraak over ‘staatsontvoeringen’

Veel waardering voor Peter Pannekoek na zijn uitspraak over ‘staatsontvoeringen’

Op sociale media krijgt cabaretier Peter Pannekoek (35) veel waardering. Donderdagavond noemde hij in het televisieprogramma Dit was het nieuws de uithuisplaatsingen van de kinderen van toeslagenouders ‘staatsontvoeringen’. De cabaretier had het over de ruim 1115 kinderen die nog steeds niet thuis zijn. Op Twitter zijn de #1115kinderen, #staatsontvoeringen en #peterpannekoek inmiddels trending. 

Dit was het nieuws

“Als er morgen één kind wordt ontvoerd, staat het land in lichterlaaie. Hebben we Amber Alerts, zoektochten in bossen”, zei Peter Pannekoek gisteravond in de uitzending van Dit was het nieuws, waar 1,2 miljoen mensen naar hebben gekeken. “Nu zijn er 1115 kinderen van huis, wordt er al zes maanden ‘aan gewerkt’, maar is er nog geen enkel kind thuis”, liet Peter zich uit over de constatering van Kamerlid Pieter Omtzigt deze week.

Toeslagenaffaire

Een halfjaar geleden erkende het kabinet dat er tussen 2015 en 2020 meer dan 1115 kinderen uit huis zijn gezet van ouders die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. Deze kinderen kwamen vervolgens terecht bij een instelling of een pleeggezin. Onlangs noemde premier Mark Rutte deze kwestie nog ‘zeer ernstig’ en beloofde hij er goed naar te gaan kijken. “Het is ‘mindblowing’ dat de kinderen zes maanden later nog steeds niet met hun ouders zijn herenigd”, aldus Peter Pannekoek.

Geen ophef

“Er wordt gezegd dat er een team op zit, er wordt hard aan gewerkt”, gaat de cabaretier zijn verhaal verder. “Stel, er zitten vijftig mensen bij de inspectie op deze zaak, die kunnen toch wel één kind per week terug krijgen?” Ook laat Peter weten dat hij niet begrijpt hoe er (tot nu toe) nog geen ophef over deze kwestie is. “Ik twijfel de hele tijd: of wij beseffen niet hoe erg het is, of we beseffen het ergens wel, maar we willen het gewoon niet zien, omdát het zo erg is.”

Staatsontvoeringen

Volgens de cabaretier is er maar één term passend om de situatie duidelijk te maken. “Ik zou het woord willen munten, zodat we beseffen hoe erg het is, dit zijn gewoon staatsontvoeringen. Het zijn ontvoeringen door de staat.” Op sociale media krijgt Peter Pannekoek veel waardering voor het aankaarten van dit onderwerp. Zijn tweet werd binnen een paar uur al 4400 keer gelikt en is inmiddels al ruim 1700 keer geretweet. Andere versies van de tweet verzamelde ook honderden likes en meerdere reacties als ’treffend’ en ‘bijzonder sterk verwoord’. Ook Kamerlid Pieter Omtzigt deelde het fragment op Twitter.

Lees ook
Máxima lanceert stichting voor mentale gezondheid jongeren om persoonlijke reden

Meldpunt

Volgens Omtzigt moet er een meldpunt komen waar ouders en kinderen zich moeten kunnen melden om een hereniging te kunnen krijgen. Ook wil het Kamerlid graag dat er een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de gedwongen uithuisplaatsingen. De Tweede Kamer nam hierover eerder al een motie van hem aan. Maar daarvan is volgens Omtzigt geen sprake van als dit wordt uitgevoegd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid, zoals het kabinet dat wil.

Niet onafhankelijk

Omtzigt zegt dat die beide inspecties niet onafhankelijk zijn en ze geen onderzoek zullen gaan doen naar individuele casussen. De inspecties mogen wel bij het onderzoek betrokken worden, maar ze mogen niet het voortouw nemen, vindt Omtzigt. Volgens hem is het beter als een onderzoeksvoorzitter een hoogleraar of oud-rechter is.

Omtzigt heeft de SP aan zijn zijde. “Er moeten, wat mij betreft vanaf morgen, teams concreet aan de slag met het herstel van een band tussen ouders en kind”, vindt Renske Leijten van de SP. En ook GroenLinks vindt dat er meer haast gemaakt moet worden met het herstel van contact en ook van eventuele terugplaatsingen. “Hierbij moet echt gekeken worden naar wat het beste is voor het kind”, laat Lisa Westerveld van GroenLinks weten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: NPO