Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Nieuwe coronapersconferentie: kunnen we versoepelingen verwachten en zo ja, welke?

Nieuwe coronapersconferentie: kunnen we versoepelingen verwachten en zo ja, welke?

Nieuwe coronapersconferentie: kunnen we versoepelingen verwachten en zo ja, welke?

Met een nieuwe persconferentie over het coronabeleid blikt het kabinet vrijdag vooruit op de komende maanden. Hoe kunnen de geldende maatregelen verder worden afgebouwd? Maar afgezien van het hoger onderwijs zitten nieuwe versoepelingen er nog niet direct in.

Geen anderhalve meter op scholen

Voor het nieuwe collegejaar op universiteiten en hogescholen is het kabinet van plan de 1,5 meter los te laten, meldden Haagse bronnen donderdag al. Daarbij wordt wel gedacht aan aanvullende maatregelen, zoals een maximum aan het aantal studenten in collegezalen. Dat moet ervoor zorgen dat als besmette mensen een college bijwonen, er niet direct een heel grote groep kans loopt besmet te raken met het coronavirus.

Nog even geduld

Verdere versoepelingen zitten er waarschijnlijk niet in. Dat betekent dat de beperkingen die er bijvoorbeeld gelden voor de horeca, festivals en het nachtleven voorlopig nog van kracht blijven. Half september is er een nieuw beslismoment.

Kleinschalige evenementen

Enkele eerder aangekondigde versoepelingen gaan dit weekend in, waaronder dat kleinschalige evenementen vanaf morgen weer mogelijk zijn. Outdoor-evenementen met en zonder vaste zitplaatsen mogen doorgaan onder voorwaarde van een maximaal bezoekersaantal van 750. Die moeten een coronatoegangbewijs tonen om binnen te komen, zoals een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs van maximaal zes maanden oud of een maximaal 24 uur oude negatieve test . De 1,5 meter afstand kan vervolgens wel worden losgelaten. Meerdaagse evenementen zijn in elk geval tot 1 september niet mogelijk.

Grote buitenlocaties

Grote buitenlocaties, zoals stadions en het circuit van Zandvoort, mogen weer twee derde van hun capaciteit gebruiken, fors meer dan de 750 mensen die geldt voor kleine evenementen. Ook in deze gevallen is een coronatestbewijs nodig. Dat de Grand Prix van Zandvoort, die op 1 september voor het eerst sinds 1985 verreden wordt, door mag gaan mét tienduizenden toeschouwers, begrijpt niet iedereen.

Lees ook
Verpleegkundige Sharon kreeg de extreemste vorm van corona: ‘Mijn leven ligt stil’

‘Ri-di-cuul’

Zo zei radio- en theatermaker Eric Corton vandaag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers: “Ik kom uit de culturele sector waarin eendaagse festivals gedwongen zijn om zich te beperken tot 750 mensen. Dat betekent dat 90 tot 94 procent van de festivals überhaupt niet doorgaat”, aldus Corton. “Die kunnen niet draaien op 750 mensen die daar op 1,5 meter afstand op een stoeltje vastgetapet zitten, naar iets kijken en op het moment dat ze klappen gearresteerd worden. Om dan 75.000 mensen toe te laten tot een tóch al omstreden evenement vind ik ri-di-cuul.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP