Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Pepermunt als medicatie tegen buikpijn? Nederlandse ziekenhuizen onderzoeken deze mogelijkheid

Pepermunt als medicatie tegen buikpijn? Nederlandse ziekenhuizen onderzoeken deze mogelijkheid

Pepermunt als medicatie tegen buikpijn? Nederlandse ziekenhuizen onderzoeken deze mogelijkheid

Onderzoekers van verschillende Nederlandse ziekenhuizen onderzoeken of pepermunt kan helpen bij buikpijn. Het St. Antonius Ziekenhuis stelt dat 1 op de 10 kinderen in Nederland last heeft van het prikkelbare darmsyndroom of functionele buikpijn waarbij geen ziekte of afwijking gevonden kan worden.

“Deze veelvoorkomende aandoeningen veroorzaken chronische buikpijn en een ontregelde stoelgang, terwijl aanwijsbare onderliggende medische oorzaken ontbreken.” Pepermunt zou hier wellicht een oplossing voor kunnen zijn.

Pepermuntolie bij darmproblemen

Het is al bekend dat pepermuntolie kan helpen bij darmproblemen. De olie, die afkomstig is uit de muntplant, ontspant de darmspieren en kan de pijn verminderen. Die pepermuntolie is dus al gebruikelijk bij volwassenen. Nu willen onderzoekers ontdekken of ook kinderen vanaf acht jaar ermee geholpen zijn. En ze onderzoeken of dit met gewone pepermuntjes kan, in plaats van de olie.

“Bij volwassenen lijkt de inzet van pepermuntolie een gunstige werking te hebben, maar onder de invloed van pepermuntolie bij kinderen is minder bekend. We weten dat capsules met pepermuntolie bij kinderen vanaf acht jaar veilig te gebruiken zijn.”

Lees ook
Mogelijk een leeftijdsgrens voor het kopen van een patatje om een ‘gezonde generatie’ op te voeden

Onderzoek van drie jaar

Het onderzoek gaat als volgt: 240 kinderen krijgen acht weken lang pepermuntjes, pepermuntoliecapsules of placebocapsules. Na die acht weken volgen de onderzoekers de 240 kinderen nog één maand.

Zelf vullen ze drie maanden lang een ‘buikpijndagboek’ in via een app. Daarin melden ze hoe vaak ze buikpijn hebben, hoe erg die pijn was en of er extra medicatie is gebruikt naast de pepermuntsupplementen. Ook wordt er gekeken naar schoolverzuim, bijwerkingen en gebruiksgemak van de capsules.

Het wetenschappelijk onderzoek zal drie jaar gaan duren. Een pepermuntfabriek in Dokkum stelt de benodigde pepermuntjes van het merk ‘Wilhelmina’ beschikbaar.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Metro | Beeld: Getty Images