Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Pastaliefhebbers opgelet: pastatekort dreigt door oorlog in Oekraïne

Pastaliefhebbers opgelet: pastatekort dreigt door oorlog in Oekraïne

Pastaliefhebbers opgelet: pastatekort dreigt door oorlog in Oekraïne

De invasie van Rusland in Oekraïne kent grote gevolgen. Vooropgesteld natuurlijk voor Oekraïne, maar ook andere landen merken nu al consequenties. Zo stijgen de energieprijzen enorm en is er een tekort aan graan. En die twee factoren zorgen samen nu ook voor een pastatekort.

Pastatekort

De ‘pastacrisis’ is een indirect gevolg van de hoge energieprijzen. Vrachtwagenchauffeurs in Zuid-Italië staakten namelijk tegen de aanzienlijke brandstofprijzen. Hierdoor zijn alle provinciale wegen geblokkeerd, schrijft Het Parool.

Ook het tekort aan graan vormt een probleem wat betreft de productie van pasta. Italianen maken namelijk gebruik van graan uit Rusland en Oekraïne.

Productie

Het merk La Molisana is gestopt met het maken van pasta. Ook Italiaans merk Rummo legde vrijdagavond de productie stil. De productie ligt niet alleen stil bij enkele bedrijven, ook de prijs lijdt onder de oorlog. Gemiddeld kost een kilo pasta nu zo’n dertig procent meer dan een jaar geleden.

Lees ook
Deze mensen nemen het initiatief om belangrijke producten in te zamelen voor vluchtelingen uit Oekraïne

Gevolgen

Wat voor gevolgen zijn er verder nog voor Nederland? Het zijn vooral economische gevolgen waar we rekening mee moeten houden. De beurs is bijvoorbeeld al een stuk lager dan normaal. De olie- en gasprijzen zijn ook gestegen na de Russische invasie in Oekraïne, vanwege de vrees dat de oorlog gevolgen heeft voor de leveringen.

Ook zullen de prijzen van producten, zoals brood, bier, gehaktballen en eieren, stijgen. Dit omdat graan ook voeding is voor dieren, waardoor dierlijke producten duurder zullen worden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA.nl | Beeld: GettyImages