Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Mooi nieuws voor aanstaande ouders: straks 9 weken ouderschapsverlof deels doorbetaald

Mooi nieuws voor aanstaande ouders: straks 9 weken ouderschapsverlof deels doorbetaald

Mooi nieuws voor aanstaande ouders: straks 9 weken ouderschapsverlof deels doorbetaald

Ouders krijgen vanaf augustus 2022 van de 26 weken ouderschapsverlof negen weken deels doorbetaald. Ze moeten die negen weken wel in het eerste levensjaar van het kind opnemen. Het kabinet wil het daarmee aantrekkelijker maken voor ouders om het ouderschapsverlof echt op te nemen, laten minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) en minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) aan de Tweede Kamer weten.

Tijd met je kind doorbrengen nu nog ‘dure grap’

Ouders kunnen nu 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat is onbetaald, maar werkgevers en werknemers kunnen daar ook afspraken over maken in het bedrijf of in de sector. Slechts een derde van de ouders neemt ouderschapsverlof op door dit soort obstakels.

Recht op helft van dagloon

Met de nieuwe regeling kunnen ouders van het UWV een uitkering krijgen van vijftig procent van hun dagloon, tot vijftig procent van het maximaal dagloon. Dat maximaal dagloon wordt door het UWV steeds aangepast en bedraagt dit jaar 219 euro.

Betere verdeling tussen vaders en moeders

Met de nieuwe regeling wordt het volgens Koolmees voor ongeveer 200.000 ouders beter mogelijk om een baan te hebben en tegelijkertijd meer tijd thuis te besteden. Van Engelshoven wijst erop dat het belastingstelsel, de kinderopvang en onze normen en waarden er vaak toe leiden dat “kersverse vaders zich soms gedwongen voelen om meer uren te blijven werken en moeders om meer tijd te steken in de zorgtaken. Daar wil ik vanaf.” De nieuwe regeling geeft partners meer ruimte voor keuzes in de verdeling van arbeid en zorg, aldus de minister, die ook emancipatie in haar pakket heeft.

Lees ook
Den Haag, lezen jullie mee? Finland maakt partnerverlof even lang als zwangerschapsverlof

‘Dit is verlof voor de rijken’

De FNV vindt de regeling tekortschieten. De vakbond wil dat het aangekondigde betaald ouderschapsverlof van negen weken niet voor de helft, maar volledig wordt doorbetaald. Volgens de bond kan lang niet iedereen het zich veroorloven om de helft van zijn loon te missen. “Met deze regeling zal niet iedereen de volle negen weken verlof opnemen, maar alleen die mensen die het zich kunnen veroorloven. Op deze manier is het een verlof voor de rijken”, zegt FNV-bestuurslid Judy Hoffer. De bond pleit voor volledig betaald ouderschapsverlof, gratis kinderopvang en moderne schooltijden. “Alleen dan kan werk en privé beter verdeeld worden over mannen en vrouwen”, aldus Hoffer.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock