Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ouders boos om ‘snotneuzenbeleid’ basisschool: ‘Soms lopen gemoederen hoog op’

Ouders boos om ‘snotneuzenbeleid’ basisschool: ‘Soms lopen gemoederen hoog op’

Ouders boos om ‘snotneuzenbeleid’ basisschool: ‘Soms lopen gemoederen hoog op’

Basisscholen hebben sinds afgelopen maandag te maken met strengere coronaregels, maar ze mogen wél openblijven. Hoe is de eerste week verlopen?

,,De rek is er uit. Dan sturen die ouders een kind naar school na een zelftest, maar constateert de leraar dat de leerling een snottebel heeft en moet het kind weer naar huis. Dan moeten schoolleiders er weleens tussen springen om conflicten te sussen.’’ Bart de Grunt – bestuurder van achttien scholen voor katholiek, protestants christelijk en algemeen bijzonder primair onderwijs in Salland – ziet een groeiende onvrede en oplopende emoties tussen ouders en leraren.

Leerlingen vanaf groep 6 op de 6700 basisscholen moeten, net als in het voortgezet onderwijs, nu een mondkapje dragen als zij zich door de school bewegen. Alleen in de klas mag het mondkapje af. Verder krijgen dezelfde groepen leerlingen het advies om zichzelf twee keer per week te testen. In het basisonderwijs is het ook nog de bedoeling dat kinderen zelfs bij milde verkoudheidsklachten zoals een snotneus thuisblijven en zich laten testen door de GGD.

”De mondkapjes, het nieuwe snotneuzen­be­leid, wachten tot de zelftesten op de scholen er zijn: het gaat maar door. Er is gewoon heel veel stress over.”

Die zogeheten ‘snottebellenregeling’ vinden ouders vaker lastig, zeker als hun kind regelmatig rondloopt met een snotneus. Bij kinderen is, door de milde symptomen, vaak heel moeilijk zelf een vermoeden van corona vast te stellen. Dus groeien de rijen bij de teststraten, omdat alleen een echte pcr-test uitkomst biedt. En ook over de quarantaineregels bij corona in het gezin heerst verwarring.

In gesprek

Zo stuurde een Utrechtse school deze week aan de ouders: ,,De GGD (althans de medewerkers die wij gesproken hebben) en het RIVM verschillen in hun beleid ten aanzien van het in quarantaine gaan indien er sprake is van een besmette huisgenoot.’’ De school is hierna in gesprek gegaan met een aantal betrokkenen (deskundige ouders), heeft adviezen ingewonnen en is tot de conclusie gekomen dat de lijn van het RIVM gevolgd zal worden.

De GGD informeert de kinderopvang- en onderwijsinstellingen sinds eind oktober ook niet meer actief over besmettingen, meldt de organisatie. Het bestuur van een school of opvang hoort voortaan alleen van de medewerker of leerling dat hij of zij besmet is. Het bestuur moet daarna zelf beslissen wat dit voor de instelling betekent.

Volgens een woordvoerder van onderwijsvakbond AOb is het algemene beeld heel veel uitval van leerlingen en leerkrachten. ,,Er is op veel plekken geen normaal onderwijs meer. De mondkapjes, het nieuwe snotneuzenbeleid , wachten tot de zelftesten op de scholen er zijn: het gaat maar door. Iedereen doet zijn best maar er is gewoon heel veel stress over.’’

Ouders moeten momenteel ook nog zelf investeren in de benodigde zelftesten. Het ministerie van Onderwijs liet woensdag weten dat pas vanaf komende maandag, 6 december, alle basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs een eerste voorraad zelftesten ontvangen voor hun leerlingen in groep 6, 7 en 8.

Best moeilijk

,,Je ziet dat het gesprek over de nieuwe regels best moeilijk is op scholen’’, aldus een woordvoerder van de PO-Raad. ,,Ouders vinden het bijvoorbeeld lastig dat hun kinderen mondkapjes op moeten. En dat is pittig voor leraren, want die willen het liefst lesgeven, maar het moet wel werkbaar zijn. Soms lopen de gemoederen hoog op.’’

”Ik en collega zijn aan de kant geduwd, meermaals en een klap gehad, uitgeschol­den, bedreigd en dreiging richting onze gezinnen

– Leraar op Twitter

Zo kregen twee leraren het begin deze week fysiek aan de stok met een onwillige ouder. Op Twitter schrijft er één: ,,Lang verhaal kort: ik en collega zijn aan de kant geduwd, meermaals en een klap gehad, uitgescholden, bedreigd en dreiging richting onze gezinnen. Waarom? Ouder was het niet ermee eens dat wij een mondkapje droegen en ouders niet in school mogen. Ik voel mij even helemaal leeg’’, aldus de lerares van groep 4 en 5, die aangifte heeft gedaan.

Ook wordt via groepen op Telegram een boodschap van collectief ‘Wij de ouders’ verspreid, waarin ouders worden aangemoedigd ‘om duidelijk te maken aan de schooldirectie en de docent(en) van jouw kind(eren) dat dit niet gaat gebeuren’. Het collectief doelt specifiek op de mondkapjesregel voor bassischoolkinderen vanaf groep 6 en de zelftests voor alle scholieren. Voorzitter Ed Kortekaas weigert deze site telefonisch een verdere toelichting op het initiatief.

Gewoon laten uitwoeden

Leraar Siep de Haan van een Utrechtse school was tijdens de crisis al meermaals als docent in de media om het coronabeleid ten aanzien van scholen te bekritiseren. Hij vindt dat de basisscholen nu dicht moeten. De Haan: ,,Deze kinderen zijn allemaal ongevaccineerd, hebben zelf geen last van het virus maar geven het wél door. Als dat niet wordt gestopt, houdt corona nooit op.’’ De Grunt is het niet met hem eens. ,,Ik zal er wel niet populairder door worden, maar misschien moeten we de coronabrand op de scholen maar gewoon laten uitwoeden.’’

Bron: AD.nl | Beeld: Getty Images