Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Opvallend: nog nooit zo weinig bedrijven failliet gegaan als in 2021

Opvallend: nog nooit zo weinig bedrijven failliet gegaan als in 2021

Opvallend: nog nooit zo weinig bedrijven failliet gegaan als in 2021

Ondanks de coronacrisis en de vele sluitingen van bedrijven tijdens de lockdowns zijn er in deze eeuw nog nooit zo weinig bedrijven failliet gegaan als in 2021. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Er werden 1536 bedrijven failliet verklaard. Alleen in 1990 waren dat er negen minder.

Faillissementsgolf

In 2020 gingen er 2703 bedrijven failliet, ruim duizend meer dan in 2021. En zelfs toen was het al erg rustig in de faillissementsbranche. Hoewel er al vanaf het begin van de pandemie wordt gewaarschuwd voor een faillissementsgolf, blijft die vooralsnog uit. De overheidssteun houdt veel bedrijven staande. Bedrijven hebben gezamenlijk voor meer dan 18 miljard euro aan uitstel gekregen om hun belasting te betalen. Dat moeten ze echter de komende jaren weer terug overmaken aan de Belastingdienst.

Lees ook:
Dubbel pech: met ‘flurona’ heb je corona en de griep tegelijkertijd

Horecabranche

Ook opvallend: de meeste faillissementen waren in de handel, bouw en financiële dienstverlening. Maar ook bij die sectoren was er al sprake van een daling. De horecabranche, die maar een aantal maanden open was in 2021, had een wonderbaarlijk laag aantal faillissementen. Er gingen minder dan honderd bedrijven failliet en daarmee staat de horecasector op de zevende plek.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: GettyImages