Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ophef over Telegraaf-artikel: ‘Mannen gaan vreemd tijdens de zwangerschap omdat ze zich verwaarloosd voelen’

Ophef over Telegraaf-artikel: ‘Mannen gaan vreemd tijdens de zwangerschap omdat ze zich verwaarloosd voelen’

Ophef over Telegraaf-artikel: ‘Mannen gaan vreemd tijdens de zwangerschap omdat ze zich verwaarloosd voelen’

Er is deze week veel ophef ontstaan over een artikel van De Telegraaf waarin psycholoog Jeffrey Wijnberg uitlegt waarom mannen vreemdgaan tijdens de zwangerschap van hun partner. “De essentie van vreemdgaan tijdens de zwangerschap is dat de man zich verwaarloosd voelt.” Het internet ontplofte toen dit artikel online kwam.

Mannen voelen zich verwaarloosd

Het zal niemand zijn ontgaan dat Waylon vorige week opbiechtte dat hij is vreemdgegaan toen zijn vriendin Bibi Breijman zwanger was van hun zoontje. Veel mannen gaan vreemd tijdens de zwangerschap van hun partner, maar waarom doen ze dit?

Psycholoog Jeffrey Wijnberg vertelt aan De Telegraaf dat dit komt door verwaarlozing. “De essentie van vreemdgaan tijdens de zwangerschap is dat de man zich verwaarloosd voelt, omdat hij in één klap op de tweede plaats komt. […] Je zou zeggen dat hij wel weet waaraan hij begint als hij een vrouw bezwangert. Hij zou juist trots moeten zijn en aandacht geven aan de aanstaande moeder of zich moeten verheugen op de komst van het kind. […] Het gevoel dat de man kan krijgen is juist: ik krijg een tekort aan aandacht en dat tekort ga ik compenseren door vreemd te gaan.”

Traumatisch

Ook legt Wijnberg een deel van de schuld bij de moeder. “Als de moeder al een moederlijk type is, ligt de aandacht volledig op de zwangerschap en de geboorte van het kind. De man wordt ook te pas en te onpas ingeschakeld voor klusjes die er voorheen niet waren. Bovendien: die klussen zijn ten behoeve van het kind en niet van hem. Dat alle aandacht in de richting van het kind gaat is in sommige gevallen voor mannen bijna traumatisch.”

Mannen gaan volgens Wijnberg niet altijd vreemd vanwege een gebrek aan seks. “Het gaat om aandacht en om gevoel, niet altijd om lust als de man vreemd gaat.” De vrouw krijgt nogmaals de schuld: “Het is niet voor alle mannen het moment om vreemd te gaan, maar voor de man zijn gevoel gaat de vrouw ook vreemd. Niet met een man natuurlijk, maar met het kind.”

Lees ook
Bibi Breijman reageert op vreemdgaan Waylon: ‘Dit verdien jij’

Het internet ontploft

De bijzondere uitspraken van Wijnberg over verwaarlozing en traumatische ervaringen schieten bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Mensen gaan op sociale media helemaal los over de zogenaamde ‘verwaarlozing van de man’.

De vrouwen van Damn, honey besloten uitgebreid op Instagram te reageren. “Ons hart gaat uit naar alle getraumatiseerde vaders. Thoughts and prayers. […] Sterk staaltje victim blaming, @telegraaf.nl. Dit is precies NIET wat we willen zien.”

Mensen reageren massaal op hun Instagram-bericht. “Ik verbaas me echt elke keer op keer welke onzing mensen geloven WTF”, reageert iemand. “Natuurlijk weegt de trauma van een man veel zwaarder dan de persoon die negen maanden intensief bezig is met het CREËREN VAN EEN MENSEN LEVEN inclusief ongemakken en hormonen. Wil je er een kusje op?”, schrijft een ander.

“Shut the fuck up Jeffrey”, schrijft iemand. Een ander zegt: “Wtf is dit?! Je zou hopen dat het een @de_speld artikel zou zijn. Trauma mn reet. Als het gros van Nederland echt nog zo denkt over de verhouding man-vrouw ga ik even in een hoekje huilen”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DAMN, HONEY (@damnhoneyhetboek)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Instagram, Telegraaf | Beeld: Getty Images