Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Oorzaak van spoordrama Oss niet te achterhalen: ‘Verschrikkelijke conclusie’

Oorzaak van spoordrama Oss niet te achterhalen: ‘Verschrikkelijke conclusie’

Oorzaak van spoordrama Oss niet te achterhalen: ‘Verschrikkelijke conclusie’

Donderdag 20 september 2018 ging de geschiedenisboeken in als een zwarte dag. Het spoordrama in Oss kostte destijds vier kinderen het leven. Bijna twee jaar later concludeert het Openbaar Ministerie dat de oorzaak waarschijnlijk niet achterhaald kan worden. Een technisch mankement of storing aan de stint zijn niet gebleken, een menselijke fout sluit het OM uit. “Een verschrikkelijke conclusie.”

Spoordrama Oss

Op de bewuste dag botste een stint op een passerende trein, vlakbij station Oss-West. Bij het ongeluk op de spoorwegovergang in de Braakstraat in Oss kwamen vier kinderen (4, 4, 6 en 8 jaar) om het leven. Een ander kind (11) en de begeleidster (32) die de stint bestuurde, raakten zwaargewond. Er waren drie zusjes uit hetzelfde gezin bij het drama betrokken.

‘Verschrikkelijke conclusie’

Het onderzoeksteam heeft uitgebreid gesproken met de bestuurster van de stint en met een groot aantal getuigen. Ook vond er uitgebreid technisch onderzoek plaats. Zo is er onder meer een analyse gemaakt van verschillende camerabeelden uit de directe omgeving en dashcambeelden van de trein. “We komen nu tot de teleurstellende en verschrikkelijke conclusie dat we nooit gaan achterhalen wat precies de oorzaak is geweest van dit ongeluk”, zegt officier Janine Kramer vrijdag. “Een technisch mankement is niet gebleken. Een storing ook niet. Menselijk handelen hebben we uitgesloten.”

Techniek

Desondanks is het OM ervan overtuigd dat er wel degelijk technisch iets is misgegaan waardoor de stint die twintigste september niet remde. Maar wat dat precies is geweest, denkt het OM niet te kunnen zeggen. “We hadden zo graag aan de ouders en de bestuurster willen verklaren wat er is gebeurd. Wat de aanleiding was. Maar we hebben hen deze week helaas wat anders moeten melden.”

Lees ook
Tranen in je ogen: Jim Bakkum zingt nummer voor slachtoffers bij herdenking Oss

De stint

Het OM maakte duidelijk dat er géén sprake is van strafrechtelijk fout handelen door de begeleidster. Ook kinderdagverblijf Okido kan volgens het OM in strafrechtelijke zin geen verwijt worden gemaakt. Het onderzoek naar het bedrijf dat de stint produceert, is nog niet afgerond. Of het vervoermiddel een gevaar oplevert voor de gebruikers wordt nog onderzocht. Hiervoor is beslag gelegd op alle administratie en correspondentie van het bedrijf. Eind 2018 heeft de fabrikant een faillissement aangevraagd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Hollandse Hoogte