Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Onvruchtbaar door Olaplex? Dit is wat er aan de hand is met het bekende haarverzorgingsproduct

Onvruchtbaar door Olaplex? Dit is wat er aan de hand is met het bekende haarverzorgingsproduct

Onvruchtbaar door Olaplex? Dit is wat er aan de hand is met het bekende haarverzorgingsproduct

Op TikTok gaan een paar video’s viraal waarin gezegd wordt dat je onvruchtbaar zou kunnen raken van het bekende haarproduct Olaplex. Het haarverzorgingsproduct zou namelijk een gevaarlijke stof bevatten die sinds 1 maart 2022 verboden is. Wat is hiervan waar? We zochten het voor je uit.  

Lilial

De ophef gaat over de stof butylfenyl methylpropional, beter bekend als lilial. Dat is een synthetische geur. De stof wordt aangeduid onder verschillende namen, zoals butlylfenyl methylpropional, propionaldehyd, lysmeral, lelie-aldehyd en dus lilial. Het is een veelgebruikt ingrediënt in verzorgingsproducten, zoals shampoos en conditioners, maar ook in wasmiddelen en huishoudelijke producten.

Reprotoxisch

In mei 2019 publiceerde het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid van de Europese Commissie een opiniestuk. Hierin werd geconcludeerd dat lilial niet als veilig kan worden beschouwd. Vanwege ‘de totale blootstelling die voortvloeit uit het gebruik van verschillende producttypes met het ingrediënt’. Een jaar later, in 2020 dus, benoemde het Comité de stof als ‘reprotoxisch’. Dat wil zeggen: het ingrediënt heeft potentiële risico’s voor de vruchtbaarheid en foetussen.

Lilial kan werken als een hormoon-ontregelaar. Het ingrediënt zou invloed kunnen hebben op zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingssystemen. Lilial kan mogelijk subvruchtbaarheid, onvruchtbaarheid, onjuiste hormoonproductie of afwijkingen van de menstruatiecyclus veroorzaken.

Geur

Olaplex No. 3 bevatte deze stof. Veel gebruikers van het product hadden hierdoor vragen. Olaplex benoemt in een statement dat het ingrediënt alleen gebruik is als een geur, niet-functioneel en niet actief. Dat zou betekenen dat het geen onvruchtbaarheid, miskramen of verstoringen in de ontwikkeling van de foetus kan veroorzaken. Olaplex zegt bezig te zijn met de herformulering van het product, in opvolging van de EU-richtlijn die lilial sinds 1 maart 2022 heeft verboden.

Lees ook
Gevaarlijke TikTok trend met knoflooktenen in je neus steken: ‘Nare ontstekingen’

Geen zorgen

Volgens Olaplex hoeven gebruikers van het product zich geen zorgen te maken. “Consumenten kunnen gerustgesteld zijn dat ‘de dosis het gif bepaalt”, zeggen ze daarover. Doordat Olaplex No. 3 volgens de makers een lage dosis bevat, kan het dus alsnog veilig gebruikt worden. Gebruik je echter meerdere producten die deze stof bevatten, kan de totale blootstelling aan lilial wel reprotoxisch zijn.

De meerderheid van de experts zegt dat het niet nodig is eerder gekochte of halflege flessen Olaplex No. 3 weg te gooien. In ieder geval zullen alle Olaplex No. 3-producten gekocht ná 1 maart 2022 volkomen veilig zijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Convey Beauty | Beeld: GettyImages