Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > In Singapore moeten ongevaccineerden vanaf nu zelf opdraaien voor de ziekenhuiskosten

In Singapore moeten ongevaccineerden vanaf nu zelf opdraaien voor de ziekenhuiskosten

In Singapore moeten ongevaccineerden vanaf nu zelf opdraaien voor de ziekenhuiskosten

Beland je in Singapore met corona in het ziekenhuis en ben je ongevaccineerd? Dan moet je vanaf vandaag zelf de ziekenhuiskosten betalen. De kosten worden niet meer vergoed. Een heftige maatregel, die in Nederland erg ondenkbaar is.

Ondanks dat in Singapore het percentage van gevaccineerden ongeveer hetzelfde is als in Nederland (85%), wordt de maatregel toch ingevoerd. Eerder deze week liet de regering al weten dat: ‘ongevaccineerden de gezondheidszorg onevenredig belasten’. De ziekenhuiskosten bij een coronabesmetting werden voorheen vergoed door de staat.

Flinke kosten

De kosten lopen hoog op voor ongevaccineerden met een coronabesmetting. De maatregel geldt alleen voor mensen die bewust hebben gekozen om geen prik te nemen. Mensen die om medische redenen geen vaccinatie konden krijgen, hebben dus alsnog recht op een vergoeding.

In opdracht van het persbureau Bloomberg heeft het Singaporese ministerie van Volksgezondheid berekend hoeveel geld een coronapatiënt kwijt is aan een ic-opname en de nazorg. De rekening kan na onderzoek oplopen tot 16.000 euro. Volgens het ministerie kost een behandeling op de corona-afdeling ongeveer 2900 euro per week.

Medische zorg

De nieuwe maatregel is tot stand gekomen, omdat ongevaccineerden de gezondheidszorg zouden belasten. Ook in Nederland is dit het geval. Kijkend naar de cijfers, is 85 procent boven de 18 jaar gevaccineerd. In het ziekenhuis is dit 51 procent en op de ic maar 31 procent.

We hoeven niet bang te zijn dat dit ook de volgende stap is voor Nederland. Volgens hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen is het zelfs zo dat deze maatregel in Nederland niet kan en mag. “We verdelen medische zorg alleen op grond van de behoefte eraan. Schuld, dus ongevaccineerd zijn in dit geval, mag niet meewegen.”

Keuzes bij tekort aan IC-bedden

Daarnaast neemt Nederland deel aan verschillende verdragen, zoals die van de Verenigde Naties. Hierin staat dat de nieuwste maatregel van Singapore tegenstrijdig is, met het recht op de gezondheidszorg voor iedereen. “Maar er zijn meerdere landen die zich niet bij die verdragen hebben aangesloten”, verklaart Buijsen.

Er zullen daarom nooit keuzes gemaakt moeten worden. “Dat zie je bijvoorbeeld aan code zwart. Als er bijvoorbeeld een tekort is aan ic-bedden en er kan echt niet meer worden opgeschaald, dan moet je op zoek naar andere dan medische criteria. In dit geval wordt er dan voor gekozen om te kijken naar leeftijd. Jongeren gaan dan voor, want dat is rechtvaardig en het minst bezwaarlijk.”

Lees ook
Geen boosterprik? Dan vervalt vanaf februari je coronapas 9 maanden na je laatste prik

Code zwart

Er zal geen onderscheid op medisch vlak zijn, zolang er geen sprake is van code zwart. “Of je nou je been breekt omdat je zelf struikelt, of omdat iemand anders een ongeluk heeft veroorzaakt: je wordt altijd geholpen”, aldus Buijsen. De ziekenhuiskosten in Nederland blijven in ieder geval gewoon hetzelfde.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Getty Images