Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Onderzoek wijst uit: starten op de kinderopvang geeft baby’s en ouders stress

Onderzoek wijst uit: starten op de kinderopvang geeft baby’s en ouders stress

Onderzoek wijst uit: starten op de kinderopvang geeft baby’s en ouders stress

Baby’s en jonge kinderen die starten of herstarten op de kinderopvang ervaren stress, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden. Niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders ervaren stress. Volgens de onderzoekers kan meer ondersteuning van de kinderen en hun ouders tijdens de wenperiode bijdragen aan het welzijn.

In Nederland mogen kinderen al naar de kinderopvang vanaf 6 weken oud. Maar er was tot voor kort nog weinig over bekend hoe baby’s en ouders de start of terugkeer naar de kinderopvang eigenlijk ervaren. Daarom is er nu in de onderzoeken ‘Thuis in de opvang’ en ‘Terug naar de opvang’ gekeken naar de ervaringen van kinderen, hun ouders en pedagogisch medewerkers tijdens deze periodes.

Met behulp van observaties, fysiologische metingen en vragenlijsten hebben onderzoekers van de Universiteit Leiden de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het stressniveau en het welbevinden van jonge kinderen (in het bijzonder baby’s) en hun ouders op het kinderdagverblijf.

Verlatingsangst

Uit het onderzoek blijkt dat baby’s die naar de opvang gaan iets meer stress ervaren dan thuis. Onderzoeker Sanne de Vet licht toe: “Sommige baby’s ervaarden iets meer stress op de kinderopvang dan thuis. Dit hing samen met een paar ouderfactoren. We zagen dat als moeders beter afgestemd waren op de signalen van hun baby tijdens verzorgingsmomenten en wanneer ze minder verlatingsangst hadden, hun baby’s minder stress ervaarden. Ik vind het opvallend dat ouders invloed kunnen hebben op hoe een kind zich op de opvang voelt. Vaak wordt alleen gekeken naar de omstandigheden op de opvang zelf.”

Lees ook
Onderzocht: In déze steden wil je als millennial echt wonen (en hier juist niet)

Even wennen

De ene ouder vindt de start van hun baby op de kinderopvang spannender dan de ander, ontdekten de onderzoekers. “Over het algemeen waren ouders tevreden over de wenperiode. Ze vonden de communicatie met de pm’er aan het begin en einde van de dag fijn en waardeerden het verslag met foto’s tussendoor.” Een andere onderzoeker vult aan: ‘Sommige ouders hadden de eerste dagen graag even op de kinderopvang bij hun baby willen blijven, maar dat is blijkbaar al een paar jaar niet (meer) gebruikelijk. Daar ben ik wel verbaasd over.”

Lockdown-stress

Ook bleek, uit een deelonderzoek onder meer dan 600 ouders, dat 70 procent van de ouders stress had door de sluiting van de kinderdagverblijven tijdens lockdowns de afgelopen tijd. Ruim 30 procent vond de heropening juist meer stressvol en ervaarde daardoor negatieve emoties. Ze mochten bijvoorbeeld niet meer mee naar binnen met hun kind, wat tot een vervelend afscheid tussen ouder en kind kon leiden.

Met een gerust hart weg

Stress is niet per se slecht, menen de onderzoekers. Maar ‘meer ondersteuning levert een positievere ervaring op voor ouder en kind, en draagt ook bij aan de ontwikkeling en het welzijn van beiden’. Kinderdagverblijven wordt daarom geadviseerd om in gesprek te gaan met ouders over hun gevoelens en extra aandacht te besteden aan de wenperiode in het begin.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Kinderopvang Totaal | Beeld: Getty Images