Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Het OMT denkt dat eind januari weer versoepelingen mogelijk zijn

Het OMT denkt dat eind januari weer versoepelingen mogelijk zijn

Het OMT denkt dat eind januari weer versoepelingen mogelijk zijn

Volgende week dinsdag is er weer een nieuwe persconferentie. Mogelijk worden er dan weer versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Het Outbreak Management Team denkt echter dat de versoepelingen nog even worden uitgesteld. 

Versoepelingen

Sinds half december zitten we in een strenge lockdown. Niet-essentiële winkels zijn volledig gesloten en ook de horeca is al wekenlang dicht. Iedereen hoopt in het nieuwe jaar dat de coronamaatregelen weer worden versoepeld. Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het nog even zal duren voor er versoepelingen zullen komen. Voornamelijk omdat er nog veel onzekerheid is over de eigenschappen van omikronvariant van het coronavirus.

Deskundigen verwachten dat er op z’n vroegst eind januari “verdere ruimte wordt verwacht om maatregelen te versoepelen”. Eind januari heeft het overgrote deel van de 18-plussers een boosterprik kunnen halen bij de GGD. Er is de hoop dat de verspreiding van het coronavirus door de boosterprikken zal afnemen.

Lees ook
Heb je last van menstruatieklachten na de coronaprik? Wij vertellen je hier meer over

Onzekerheid

Het OMT heeft verschillende berekeningen gemaakt voor een aantal scenario’s. De basisscholen en de middelbare scholen mogen maandag weer open en dit zal waarschijnlijk weer leiden tot een “golf van infecties”. Zeker omdat kinderen onder de 18 jaar nog geen boosterprik hebben gehad. De piek van deze infecties zal eind januari of begin februari te zien zijn. Het OMT verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames mee zal vallen, vanwege de boostercampagne.

Wel benadrukt het OMT dat er veel onzekerheid is, voornamelijk vanwege de besmettelijke omikronvariant. Er is nog veel onduidelijkheid over hoe groot de kans is om met omikron in het ziekenhuis te belanden en hoe effectief de coronavaccins en de boosterprikken zijn. Uit Brits onderzoek blijkt dat de omikronvariant zich sneller verspreidt dan de deltavariant. De nieuwe variant lijkt echter wel minder vaak te leiden tot ziekenhuisopname. Het OMT benadrukt met klem dat er nog altijd een risico is dat de zorg overbelast raakt met deze mildere coronavariant.

11 januari is er weer een persconferentie. Dan zal er meer duidelijk worden over eventuele versoepelingen van de maatregelen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Getty Images