Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > OMT-advies luidt: medische mondneusmaskers in binnen- en buitenruimtes

OMT-advies luidt: medische mondneusmaskers in binnen- en buitenruimtes

OMT-advies luidt: medische mondneusmaskers in binnen- en buitenruimtes

Het Outbreak Management Team (OMT) is duidelijk. Er moeten medische mondneusmaskers gedragen worden, het zogenoemde chirurgische mondneusmasker (minstens type II). Dit mondkapje biedt namelijk betere bescherming tegen virusdeeltjes. Ook verkleint het de kans op doorgeven van het virus.

Advies OMT

Het OMT adviseert om het mondkapje te verplichten in alle publieke binnenruimtes. Als het kabinet dit advies aanneemt, moet iedereen vanaf 13 jaar een mondmasker dragen, ook wanneer diegene zit. Hierbij gaat het dus over het onderwijs, de binnen-evenementen, de horeca, de culturele instellingen en alle bedrijven. Ook buiten adviseert het OMT om mondmaskers te dragen op plekken waar het druk is en waar anderhalve meter afstand niet mogelijk is. Denk aan winkelstraten, demonstraties, sportevenementen en markten.

Hierbij stuurt het OMT aan op type II chirurgische mondkapjes. Die zijn vaak amper te onderscheiden van de type I-kapjes, die mindere bescherming bieden.

Lees ook:
Het bewijs dat mondkapjes helpen op scholen is ‘niet overtuigend’

Welke soorten mondkapjes zijn er?

– FFP-mondneusmaskers (FFP1, FFP2 en FFP3): Deze dikke, witte mondmaskers draag je volledig aangesloten op je gezicht. Ze beschermen je tegen het inademen van schadelijke stoffen. Daar vallen virussen ook onder.

– Chirurgische of medische mondmaskers (type 1, 2 en 2R): Deze bekende blauwe mondmaskers zijn medische hulpmiddelen, bedoeld voor zorgverleners. Een zorgverlener draagt dit masker om de patiënt te beschermen tegen micro-organismen.

– Niet-medische mondmaskers: Deze mondmaskers zijn van stof of bijvoorbeeld zelfgemaakt. Hier gelden geen wettelijke eisen als het gaat over de kwaliteit of de bescherming die ze bieden. De drager wordt niet beschermd, maar kan anderen wel beschermen als diegene het masker op de juiste manier gebruikt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: GettyImages