Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Wat gebeurt er na omikron? Wordt corona nu een griepje?

Wat gebeurt er na omikron? Wordt corona nu een griepje?

Wat gebeurt er na omikron? Wordt corona nu een griepje?

Deze maand nog komt Nederland met een langetermijnstrategie voor corona. Wordt het na de omikrongolf echt allemaal anders? Na bijna twee jaar pandemie kijken landen op veel verschillende manieren naar de toekomst met corona.

Omikron

Landen gaan erg verschillend om met de omikronvariant. Nederland zit in een strenge lockdown, terwijl Verenigd Koninkrijk bijna helemaal op is. Spanje wilt corona na de omikrongolf als griep gaan behandelen. Ook over de toekomst met corona denken veel landen anders. Corona gaat niet meer weg, dus wordt er naar een manier gezocht om met dit virus om te gaan zonder dat het de volksgezondheid in gevaar brengt.

Duitsland

In Duitsland is het einde van corona nog lang niet in zicht, vertelt correspondent Jeroen Akkermans. Woensdag werd daar een record van 100.000 nieuwe besmettingen gehaald. De patiënten op de Intensive Care met covid valt mee, maar alsnog loopt de druk in de ziekenhuizen op. “De komende tijd wordt nog een forse toename verwacht. De Duitsers zijn voorzichtig”, ziet Akkermans.

De maatregelen voor na de omikronvariant zijn er nog niet. Gezondheidsminister Lauterbach waarschuwt juist voor een mogelijke nieuwe golf in de herfst. “Toch wordt hier door experts, net als in Spanje, ook gekeken naar de overgang van pandemie naar endemie in de loop van dit jaar, als corona voor de meesten een zware griep zou betekenen in plaats van ziekenhuisopname”, zegt Akkermans. Duitsland is wel terughoudender dan Spanje, omdat de dubbele vaccinatiegraad met 73 procent – de helft daarvan heeft een booster – een stuk lager ligt dan in Spanje.

De vaccinaties in combinatie met een FPP2-masker zijn nu noodzakelijk in Duitsland. “Je komt bijna nergens meer in zonder een QR-code. Voor ongevaccineerden is het heel lastig geworden.” Waarschijnlijk wordt het zorgpersoneel in het voorjaar verplicht om zich te vaccineren. “Wat de Duitsers in ieder geval niet meer willen, zijn lockdowns,” vertelt Akkermans.

Frankrijk

In Frankrijk houdt de minister va  Gezondheid, Verán, er daarom rekening mee dat omikron de laatste coronagolf is, vertelt correspondent Eveline Bijlsma. “Over de vraag of het virus endemisch wordt, zijn ze voorzichtig. Dat hangt ook af van de wereldwijde vaccinatiegraad. In Europa gaat het de goede kant op met bijna 70 procent, maar in Afrika ligt dat cijfer veel lager. En misschien komen er varianten waar het vaccin niet tegen beschermt, is de gedachte”, vertelt Bijlsma.

Bijlsma denkt dat de terughoudendheid te maken heeft met de presidentsverkiezingen in april. “Emmanuel Macron heeft zich nog niet kandidaat gesteld, maar gaat dat zeker doen. Hij heeft geen zin om doemscenario’s te schetsen. De frustratie in Frankrijk is minder dan in andere landen, omdat er geen lockdown is. Ook dat heeft met de verkiezingen te maken: Macron heeft geen zin daarop afgerekend te worden.”

In Frankrijk is alles in principe open en is er sinds april geen lockdown meer geweest. Hierdoor heeft Frankrijk nog geen plannen gemaakt over hoe het nu verder moet, volgens Bijlsma. Wel gelden er een aantal regels. Zo mogen er een bepaald aantal mensen in een winkel of café en moet iedereen binnen een mondkapje dragen. Ook wordt er binnenkort een 2G-regel ingevoerd. “Frankrijk was ook een van de eerste landen in Europa die de coronapas invoerden. Daarop volgden steeds meer restricties voor niet-gevaccineerden. Dat is het beleid van Macron: inzetten op inenten.”

Lees ook
Wie weet komt er een 1G-beleid: het 2G-beleid lijkt momenteel zinloos

Italië

Correspondent Anouk Boone ziet dat de coronamaatregelen de afgelopen weken weer strenger zijn geworden: verplichte FFP2-mondkapjes in het openbaar vervoer en in theaters, bioscopen en musea; 2G-maatregelen op sommige plekken. “Italië blijft dat doen vanwege het hoge aantal besmettingen, met de afgelopen dagen gemiddeld zelfs meer dan 200.000 nieuwe besmettingen per dag en zo’n 400 doden”, meldt Boone.

Ook is nu 3G verplicht bij kappers, schoonheidssalons en kiosken. Daarnaast wordt erover gesproken om vanaf 1 februari de coronapas verplicht te stellen bij het binnengaan van winkels, postkantoren en andere openbare kantoren en commerciële activiteiten, behalve bij supermarkten of apotheken.

“Ook al is 80 procent van de bevolking gevaccineerd en heeft de helft een booster gehad, de visie blijft voorlopig in lijn met het eerdere vaccinatiebeleid: intensiveren”, vertelt Boone. “Premier Draghi heeft goed gehandeld en heeft geluk met de omikronvariant, die geen grote problemen oplevert voor gevaccineerden. Maar je kunt niet zeggen dat 200.000 besmettingen normaal zijn,” verteld viroloog Andrea Cristanti op de Italiaanse tv.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images