Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Bestuur Oklahoma maakt abortuswet nog strenger, al illegaal vanaf bevruchting

Bestuur Oklahoma maakt abortuswet nog strenger, al illegaal vanaf bevruchting

Bestuur Oklahoma maakt abortuswet nog strenger, al illegaal vanaf bevruchting

Alle abortussen in de Amerikaanse staat Oklahoma worden illegaal, al vanaf de bevruchting. En ook nadenken of helpen beslissen over het uitvoeren van een abortus wordt strafbaar. Dit is geen grap, maar staat echt te gebeuren. In Oklahoma heeft het bestuur besloten over een nog strengere abortuswet.

Begin mei werd er al een wetswijziging gedaan die abortus na zes weken illegaal maakt. Die wijziging ging volgens het parlement toch niet ver genoeg, zo blijkt nu. De wet moet nog ondertekend worden, maar dat zal naar verwachting snel gebeuren.

Verboden

De wet zal ondertekend worden door de Republikein Kevin Stitt. Zodra dit is gebeurd, zal de wet direct ingaan. Daarmee zijn alle abortussen illegaal. Tenzij er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Is een vrouw zwanger geraakt door incest of verkrachting, dan is een abortus volgens de wet verboden. Behalve wanneer van dergelijke incidenten al eerder aangifte is gedaan bij de politie.

Iedereen die een abortus ‘uitvoert of induceert’ is volgens de wet strafbaar. Maar dat niet alleen, ook wanneer je enkel ‘bewust bezig bent met gedrag dat de uitvoering of aansporing van een abortus helpt of aanmoedigt’ ben je strafbaar. Betalen voor een abortus, of daar zelfs maar over nadenken mag ook niet.

Lees ook
Recht op abortus in Amerika in gevaar: ‘Het is tijd om naar de grondwet te luisteren’

Roe versus Wade

Het federale recht op abortus, dat sinds 1973 van toepassing is, wordt mogelijk nietig verklaard. Dat is het Amerikaanse Hooggerechtshof van plan. De wet die het recht op abortus mogelijk maakt is bekend onder de naam Roe versus Wade. Deze wet zorgde ervoor dat er in elke staat tenminste één kliniek moest zijn, waar vrouwen hun zwangerschap konden afbreken.

Toen de mogelijke nietigverklaring van de wet op 3 mei uitlekte ontstond er veel ophef. Oklahoma besloot een dag later al om abortus na zes weken te verbieden. Die wet is nu dus weer aangepast.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images