Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Oekraïense commentator Songfestival doet verslag vanuit schuilkelder: ‘De Songfestivalwinst zal een voorbode zijn van de échte winst’

Oekraïense commentator Songfestival doet verslag vanuit schuilkelder: ‘De Songfestivalwinst zal een voorbode zijn van de échte winst’

Oekraïense commentator Songfestival doet verslag vanuit schuilkelder: ‘De Songfestivalwinst zal een voorbode zijn van de échte winst’

De Oekraïense Timoer Mirosjnitsjenko (36) is tv-commentator en becommentarieert het Eurovisie Songfestival al jaren. Dit jaar gaat dat alleen wat lastiger dan voorheen. Mirosjnitsjenko brengt zijn Songfestival-commentaar dit jaar namelijk vanuit een schuilkelder. 

Vrede en rust

Het Songfestival is erg populair in Oekraïne, dat blijkt nu des te meer. Het land neemt, ondanks de oorlog, gewoon deel aan het liedjesfestijn. “Rusland heeft ons de lente afgenomen, maar niet onze Eurovisie,” zegt Mirosjnitsjenko. In tijden als deze is het festival een lichtpuntje, waar de Oekraïense bevolking meer dan ooit naar snakt.

Dat blijkt dan ook uit de reacties. “Na de eerste halve finale dinsdag kreeg ik honderden berichten. Mensen bedankten me voor twee uur van vrede en rust.”

Vluchten

Die vrede wordt de afgelopen maanden enorm gemist, ook door Mirosjnitsjenko en zijn gezin. De commentator woonde samen met zijn vrouw Inna, zijn dochter Mia van bijna 4 en zijn zoon Marco van 2 in Kiev. Dat is nu echter verleden tijd. Mirosjnitsjenko heeft zijn gezin sinds maart niet meer gezien.

Al snel besloot het jonge gezin een veilige plek op te zoeken. Hun huis ligt slechts een kwartiertje rijden van luchthaven Hostomel. Een luchthaven die in de eerste oorlogsdagen al fanatiek werd aangevallen. “Straaljagers vlogen over onze wijk en er liepen Russische troepen door onze straten. Het was heel eng,” vertelt de commentator.

Omdat Mirosjnitsjenko zijn jonge kinderen daar weg wilde hebben, besloot het gezin een andere, veiligere plek in Oekraïne op te zoeken. Maar ook daar konden ze niet ontsnappen aan Poetins geweld. Uiteindelijk besloten ze toch dat het beter was naar het buitenland te vertrekken. Zijn vrouw en kinderen vertrokken naar München in Duitsland. Mirosjnitsjenko zelf bleef achter in zijn thuisland, net als vele andere mannen.

Televisie

Niet alleen zijn gezin en woning waren doelwit van de Russen. Ook zijn geliefde televisiewereld werd slachtoffer. Verschillende mediabedrijven werden bestookt met cyberaanvallen en begin maart werd er een raketaanval uitgevoerd op de tv-toren in Kiev. Die aanvallen hadden grote gevolgen. “Na de aanval op de tv-toren moest al het televisiepersoneel ondergronds. Het was te gevaarlijk om door te gaan. Al onze tv-zenders zochten naar geheime bunkers om vanaf daar te kunnen uitzenden.”

Mirosjnitsjenko zelf werkt voor de Oekraïense publieke omroep PBC. Deze zendt nu televisieprogramma’s uit vanuit een schuilkelder in het westen van het land. Waar precies kan Mirosjnitsjenko niet zeggen. Dit om de veiligheid te waarborgen.

Uit voorzorgsmaatregelen wordt het Songfestival uitgezonden vanuit de schuilkelder. “Je weet nooit wanneer de volgende luchtaanval komt. Daarom hebben we besloten om de uitzendingen van het Songfestival vanaf het begin vanuit de schuilkelder te maken.” Mirosjnitsjenko zit niet alleen in de kelder. Tijdens de uitzendingen wordt hij vergezeld door een stuk of tien collega’s.

Lees ook
De Rusissche Kristina (43) woont in NL: ‘Die haat naar Russen toe kan echt niet, we wonen niet voor niets hier en niet daar’

Winnaars

Oekraïne zelf wordt dit jaar vertegenwoordigd door de band Kalush Orchestra, met het lied Stefania. Het nummer was eigenlijk een ode aan een moeder, maar door de oorlog heeft het lied een heel andere betekenis gekregen. “Kalush Orchestra staat symbool voor de moed en kracht van ons land. Het lied is een ode aan alle moeders én aan het moederland Oekraïne.”

Veel mensen zijn overtuigd dat Oekraïne er dit jaar met de winst vandoor gaat, zo ook de commentator. “Niet alleen omdat het een goed nummer is, maar ook omdat Europa Oekraïne steunt.” Het Songfestival hoort niets met politiek te maken te hebben, maar daar bracht de oorlog verandering in. “De winst van het songfestival is symbolisch, en zal een voorbode zijn van de échte winst.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Suspilne (Oekraïense publieke omroep)