Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Lockdown wordt waarschijnlijk tot februari verlengd, nieuwste variant deltakron maakt opmars

Lockdown wordt waarschijnlijk tot februari verlengd, nieuwste variant deltakron maakt opmars

Lockdown wordt waarschijnlijk tot februari verlengd, nieuwste variant deltakron maakt opmars

Aanstaande vrijdag is er weer een persconferentie, maar over versoepelingen hoeven we het niet te hebben, waarschijnlijk. De lockdown werkt en dat is nog altijd nodig, gezien de oplopende coronabesmettingen.

Vorige week bereikte we een nieuw hoogtepunt in ons land, hoewel we daar beslist niet blij mee zijn. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 34.954 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd, met afstand het hoogste dagcijfer ooit. Wel neemt het aantal patiënten in de ziekenhuizen met corona af.

Goede keuze

Betekent dat dan dat die lockdown wordt voortgezet na vrijdag 14 januari? De Jonge wil daar niet op vooruitlopen, maar hij temperde te hoge verwachtingen over versoepelingen. Ik denk wel dat we kunnen concluderen dat de lockdown een goede keuze is geweest”,  zei De Jonge. “In omliggende landen, waar de regels veel soepeler zijn, kampen ze met ziekenhuisopnames die vier keer zo groot zijn. Dat betekent dat er per dag 600 mensen in onze ziekenhuizen zouden bijkomen. Dat kan onze zorg niet aan en dus denk ik dat we kunnen concluderen dat we er goed aan hebben gedaan om voor een lockdown te kiezen.”

Deltakron

Het komt met name door de omikron, die nu ook weer een vriend lijkt te hebben gevonden in de deltavariant. Die twee mutaties samen heet dan weer de deltakron. Op Cyprus is die nieuwe coronavariant voor het eerst aangetroffen en uit de eerste onderzoeken blijkt dat de nieuwe variant relatief veel voorkomt bij mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen. Volgens virologen hoeven we ons hier niet te veel zorgen om te maken, omdat we hiervoor met vaccinaties beschermd tegen zijn en het waarschijnlijk niet ziekmakender is. De Cypriotische wetenschapper Leondios Kostrikis zegt dat hij bij 25 mensen een besmetting met het coronavirus heeft geconstateerd waarbij hij kenmerken van de delta- en omikronvariant ziet.

Hiervoor lijken vaccinaties gelukkig goed te werken, anders zou er echt geen einde van de coronacrisis meer in zicht zijn. Vaccineren en boosteren, dit hele jaar door, dat is het enige dat ons uit deze ellendige tijd kan halen. Zeker voor horecaondernemers en de evenementenbranche is het verschrikkelijk hoe lang dit duurt. We gaan vanaf maart het derde jaar met corona in.

Bron: NOS, Hart van Nederland | Beeld: Getty