Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Nederlands onderzoek: stress tijdens zwangerschap staat natuurlijke bevalling in de weg

Nederlands onderzoek: stress tijdens zwangerschap staat natuurlijke bevalling in de weg

Nederlands onderzoek: stress tijdens zwangerschap staat natuurlijke bevalling in de weg

Vrouwen die gedurende hun hele zwangerschap veel stress ervaren hebben minder kans op een natuurlijke bevalling. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tilburg, waarbij ruim 2000 vrouwen tijdens de zwangerschap gemonitord. 

Ruim 30% minder kans

Onderzoek naar een mogelijke samenhang tussen zwangerschap stress en een natuurlijke bevalling was tot op heden schaars of aan veel kritiek onderhevig. De HAPPY studie (Holistic Approach to Pregnancy and the first Postpartum Year) volgde ruim 2000 vrouwen van 12 weken zwangerschap tot 12 maanden na de bevalling.

Tijdens ieder trimester legden onderzoekers van de Universiteit van Tilburg stress symptomen (angst en depressie) vast bij vrouwen die na een normale zwangerschapstermijn bevielen. Maar liefst één op de tien vrouwen rapporteerde gedurende de hele zwangerschap hoge stress symptoom scores. Deze groep had ruim 30% minder kans op een natuurlijke bevalling.

Lees ook
Oeps, sorry! 14x jullie raarste reacties onder invloed van zwangerschapshormonen

Een natuurlijke bevalling

Volgens de WHO is er sprake van een natuurlijke (normale) bevalling als deze plaatsvindt tussen 37 en 42 weken, zonder interventies (inleiding, gebruik van een vacuümpomp of verlostang, keizersnede) en waarbij moeder en kind na de bevalling in goede gezondheid verkeren. Een natuurlijke bevalling heeft veel voordelen voor moeder en kind: op lichamelijk vlak maar ook op mentaal vlak.

Medische interventies tijdens de bevalling zijn niet zonder risico’s voor beiden en een keizersnede verhoogt de kans op complicaties bij een eventuele volgende bevalling. Een natuurlijke bevalling, waar de moeder met voldoening op terugkijkt verhoogt de kans op algemeen mentaal welbevinden in het kraambed en in de periode daarna.

Zwangerschap-stress

Zwangerschap stress (angst en depressieklachten) komt bij ruim één op de vijf vrouwen voor. Naast algemene klachten van angst en depressie, die ook buiten een zwangerschap voorkomen, zijn er zwangerschap specifieke stressklachten. In de eerste helft van de zwangerschap gaat het dan vooral over angst (piekeren, zich zorgen maken) of de ongeboren vrucht zich normaal ontwikkelt, of onzekerheid over (on)gezonde leefstijl. Bij een normale 20-weken echo uitslag nemen deze zorgen meestal af om soms plaats te maken voor zorgen rondom de bevalling (“Hoe houd ik de controle over mijzelf tijdens de bevalling?’’).

De resultaten van het onderzoek zijn belangrijk voor verloskundigen en gynaecologen. Zij kunnen deze kwetsbare groep zwangere vrouwen opsporen met eenvoudige vragenlijsten. Vervolgens kunnen ze deze vrouwen helpen om de stress te verminderen (ook via internet of een app op de smartphone), om zo de kans op een natuurlijke bevalling te vergroten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images