Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Nederland in shock over reactie John de Mol op wanpraktijken The Voice

Nederland in shock over reactie John de Mol op wanpraktijken The Voice

Nederland in shock over reactie John de Mol op wanpraktijken The Voice

Nederland zat aan het scherm gekluisterd toen gisteren de aflevering van #BOOS van BNNVARA online kwam. Hierin deed John de Mol meerdere uitlatingen die de tongen behoorlijk losmaken. “Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte, ik weet niet wat het is, maar ik wil me er graag in verdiepen”, zo reageert de mediamagnaat op het nieuws rondom The Voice. 

John hoopt – zo zegt hij – dat de gebeurtenissen ‘een voorbeeld zijn’ en dat als ‘slachtoffers het ooit nog eens overkomt, ze geleerd hebben onmiddellijk aan de bel te trekken en dit onmiddellijk te melden.’ Deze uitspraak viel bij tout Nederland in het verkeerde keelgat.

Statement vrouwen Talpa

Talpa-medewerkers zijn het ook absoluut niet eens met de uitlatingen die hun werkgever John de Mol tijdens in het programma #BOOS deed. De medewerkers plaatsten daarom vanochtend in het AD een paginagrote advertentie om de Mol aan te spreken op zijn optreden.

In de advertentie staat: “Beste John, het ligt niet aan de vrouwen. Groet de vrouwen uit je bedrijf.” Deze verklaring stuurden vrouwelijke medewerkers mee met de advertentie: “Dit is een statement van verdrietige vrouwen die bij Talpa werken, die met stijgende verbazing en het schaamrood op de kaken hebben aangehoord wat de reactie was van John de Mol op de vragen van Tim Hofman.”

“We vinden het heel goed dat hij daar is gaan zitten, maar zijn ook teleurgesteld dat hij vrouwen oproept om zich vooral te melden bij de juiste loketten. Dat zegt veel over een cultuurverandering die nodig is binnen het bedrijf, maar ook in de mediawereld en maatschappij. En vast en zeker bij meer grote bedrijven waar dit soort denkfouten nog steeds worden gemaakt door mannen met macht. Het gedrag van vrouwen is niet het probleem. En ook niet de oplossing. Dit statement is natuurlijk ook voor alle andere slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer (niet alleen bij Talpa), om die een hart onder de riem te steken.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RTLBoulevard (@rtlboulevard)

Zangeres Do

Ook veel artiesten zijn in shock na de uitspraak van John, zo ook zangeres Do. De zangeres deelt haar mening op Instagram en haalt keihard uit naar de Mol. Do kan het niet begrijpen dat John niet inziet dat Jeroen Rietbergen “geen machtspositie” zou hebben, aangezien hij familie is. De zangeres zit al meer dan twintig jaar in het vak en is “zelf meerdere malen slachtoffer geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar gelukkig mans genoeg geweest om me er tegen te weren.”

Do neemt het ook op voor kandidaten: “Het is misselijkmakend dat kandidaten die zich wanen in een vertrouwde omgeving zo misbruikt worden door een stel smerige, omhooggevallen machtsmisbruikende schooiers die niet met hun poten van anderen af kunnen blijven. Niet te vergeten hoeveel jonge jongens, in de ontdekking van hun seksuele geaardheid, gepakt worden door gay mannen uit het vak! Bah bah bah! Je moest je schamen te zeggen dat slachtoffers aan de bel moeten trekken.” Het verhaal van de zangeres wordt door veel (BN’ers) gedeeld en telt honderden reacties.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ⤟ Tʜɪs ɪs DO ⤠ (@thisisdo)

Reacties op Twitter

Twitter staat intussen bomvol met kritische opmerkingen richting de Mol. Bekende en onbekende Nederlanders geven hun ongezouten mening. Zo laat Défano Holwijn het volgende bericht achter: John de Mol: “Vrouwen, doe je mond open!” 1 minuut later. John de Mol: “Ik kan me niet voorstellen dat Marco dat heeft gedaan.”

Ook journalist Ton van Dijk laat via meerdere tweets zijn mening horen: “Een bandleider die een dickpic naar een veel jongere kandidate van The Voice stuurt. Hoe duidelijk wil je het hebben? Die stuur je toch meteen weg? Hoe bestaat het dat hij slechts een waarschuwing krijgt van z’n zwager John de Mol?”. 

Je leest hieronder een aantal tweets.

Lees ook
BOOS laat medialand trillen: 19 vrouwen beschuldigen Jeroen Rietbergen, aangifte tegen Ali B wegens verkrachting

Reactie Flair

Ook onze eigen hoofdredacteur Marije is geschokt na het zien van de ‘BOOS’ aflevering: “Eén op de tien vrouwen boven de zestien heeft te maken gehad met een vorm van seksueel geweld. Het zijn niet deze vrouwen die moeten veranderen, hun uiterlijk, handelen of reactie moeten aanpassen. Het is degene die ze dit aandoet die moet veranderen.”

#nietjouwschuld

Daarom vragen wij de komende week ook aandacht voor dit probleem en starten we de beweging #nietjouwschuld. Als jij namelijk op wat voor manier dan ook te maken hebt gehad met seksueel overschrijdend gedrag, dan is nooit jouw schuld.

Flair zegt met deze campagne nee tegen victim blaming. Deel daarom jouw verhaal met de #nietjouwschuld, zodat het voor iedereen duidelijk is hoe groot en wijdverspreid dit probleem is en sta samen op tegen victim blaming.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Flair (@flair_nl)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Boulevard | Beeld: BrunoPress