Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Nationaal Borstvoeding Onderzoek: ‘Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding’

Nationaal Borstvoeding Onderzoek: ‘Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding’

Nationaal Borstvoeding Onderzoek: ‘Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding’

Het is Wereld Borstvoeding Week. Daarom is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de borstvoedingsgewoonten van Nederlandse vrouwen. Uit het onderzoek blijkt dat 65% van de moeders maximaal 12 maanden borstvoeding geeft of wil geven. Dit is een stuk korter dan het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie, die adviseert om kinderen tot 2 jaar met de borst te voeden.

In het kader van Wereld Borstvoeding Week heeft meervoormamas.nl in samenwerking met gewoonborstvoeding.nl een nationaal onderzoek gedaan. Meer dan 2.650 vrouwen vertelden over hun ervaringen met het geven van borstvoeding.

Nationaal Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de moeders (65%) maar tot maximaal 12 maanden borstvoeding geeft of kan geven. Dit is een stuk korter dan het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die het advies geeft om borstvoeding te geven tot kinderen 2 jaar zijn.

De WHO geeft ook aan dat baby’s het beste de eerste zes maanden exclusief borstvoeding kunnen krijgen voor een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid. Volgens verschillende gezondheidsorganisaties helpt borstvoeding geven gedurende de eerste twee levensjaren van een baby bij de ontwikkeling van de hersenen, bevordert het schoolprestaties en vermindert het een risico op diabetes en obesitas op latere leeftijd.

Van de moeders die meededen aan het onderzoek geeft 60% aan dat ze voornamelijk borstvoeding geven voor de gezondheid van de baby en van de moeder. Volgens het onderzoek stoppen vrouwen echter te vroeg met borstvoeden.

Lees ook
Artsen ontwikkelen app die ouders ondersteuning biedt bij het verlies van een kindje

Borstvoeding geven niet vanzelfsprekend

Het onderzoek gaat verder niet in op de redenen van moeders om te stoppen of niet te beginnen met het geven van de borst. Het geven van borstvoeding is voor veel vrouwen niet makkelijk en gaat gepaard met veel ongemakken en emoties. Elke moeder heeft zo haar redenen om wel of niet met de borst te voeden.

Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl, laat weten: “Meer voorlichting rondom borstvoeding is erg belangrijk, blijkt ook weer uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. Wij pleiten al jaren voor meer informatie over de invloed van borstvoeding op de gezondheid van moeder en kind. Het is belangrijk om het langvoeden uit de taboesfeer te halen en om rolmodellen te creëren via de media.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Meer voor mama’s, Gewoonborstvoeding.nl  | Beeld: Getty Images