Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > De hele zomer krabben of blijven we gespaard? Dit kunnen we verwachten wat betreft muggen

De hele zomer krabben of blijven we gespaard? Dit kunnen we verwachten wat betreft muggen

De hele zomer krabben of blijven we gespaard? Dit kunnen we verwachten wat betreft muggen

Naar verwachting is er weer een droge en vooral snikhete zomer onderweg, met alle voordelen maar óók ongemakken die daarbij horen. Wat dacht je bijvoorbeeld van muggen? Een deskundige doet alvast een voorzichtige voorspelling van wat we kunnen verwachten op het gebied van de stekende beestjes.

Nú al last van muggen?

We horen je denken: met die zachte winter van afgelopen jaar, zijn die muggen überhaupt wel helemaal weggeweest? Het is namelijk niet uitzonderlijk als je nu al zit te krabben. Volgens Piet Verdonschot, aquatisch ecoloog en bijzonder hoogleraar, ben je in dat geval waarschijnlijk te grazen genomen door een overwinterend vrouwtje. “Huissteekmuggen overwinteren als volwassen dier. Ze zoeken vochtige plekken op achter een kast en wachten tot het voorjaar”, legt hij uit aan Metro. “Het is voor een mug wel handig om zich eerst te laven aan wat bloed om vervolgens de voortplanting weer op gang te brengen.”

Zomer 2020

Verdonschot benadrukt dat het moeilijk te zeggen is of we aankomende zomer last krijgen van een muggenplaag of dat het allemaal wel mee gaat vallen. “De winter was nat, het vroege voorjaar warm en droog en woningen in de buurt van moerasgebieden zullen nu de meeste steekmuggen hebben”, aldus de deskundige. Daarnaast heb je de zomersteekmug, die afhankelijk is van nattigheid. Dat wil zeggen: hoe meer regen, hoe beter voor hen. Piet: “Snap je dat het type muggenjaar daarom zo moeilijk te voorspellen is?”

Zelden last van

Het is absoluut geen rocket science, maar Verdonschot heeft wél een tip voor mensen die veel last hebben van muggen. “Ik heb een hordeur en ontluchtingsstrips met gaas, bij mij komen ze dus zelden binnen. Is het er eentje tóch gelukt, dan spoor ik haar op en is het echt een steekmug, dan sla ik haar dood. Alle andere dieren zet ik weer naar buiten.”

Ecosysteem

Hoewel je misschien denkt dat muggen nergens goed voor zijn (ze steken toch alleen maar?), is volgens Verdonschot het tegendeel waar. “Zoals ieder dier speelt de mug een rol in het ecosysteem”, stelt hij. “Het massaal voorkomen van larven in kleine poeltjes is prima stapelvoedsel voor rovers, zoals libellen, amfibieën, vissen en de volwassen muggen worden door vogels gepakt.”

Lees ook
Ventilator, opblaasbad en ijsjes paraat? De zomer van 2020 wordt heet, heter, heetst

Muggenradar

Tot slot adviseert de expert om de zogenaamde ‘muggenradar’ van Buienradar in de gaten te houden als je wil weten hoe de muggenactiviteit bij jou in de buurt is. “Hierop wordt een kaart getoond met een verwachting voor vandaag en de komende vijf dagen”, stelt Verdonschot. “De verwachting varieert van één (geen muggenactiviteit) tot en met tien (muggen zeer actief). De muggenverwachting wordt bepaald aan de hand van diverse weerfactoren, zoals temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Metronieuws.nl | Beeld: Unsplash