Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Het bewijs dat mondkapjes helpen op scholen is ‘niet overtuigend’

Het bewijs dat mondkapjes helpen op scholen is ‘niet overtuigend’

Het bewijs dat mondkapjes helpen op scholen is ‘niet overtuigend’

Het bewijs dat mondmaskers helpen tegen de verspreiding van het coronavirus op scholen is ‘niet overtuigend’. Dat blijkt uit een onderzoek van de Engelse regering. Toch worden de mondkapjes weer ingevoerd op de Engelse middelbare scholen.

Daling

In het najaar van 2021 wilde de Engelse regering dat er onderzoek werd gedaan om te kijken of mondkapjes daadwerkelijk de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Daarbij werd er gekeken naar 123 scholen in Engeland, waarbij een deel wel gebruikmaakte van mondkapjes en een deel niet. Het onderzoek werd gedaan tijdens de Deltagolf. Er zijn nog niet genoeg gegevens bekend over de omikronvariant.

Bij de scholen die in oktober 2021 gebruikmaakte van mondmaskers was er binnen drie weken een kleine vermindering van het coronaverzuim te zien. Dat daalde van 5,3% naar 3%. Scholen die géén gebruikmaakte van mondkapjes hadden ook te maken met een lichte daling, namelijk 5,3% naar 3,6%.

Lees ook:
Lockdown wordt waarschijnlijk tot februari verlengd, nieuwste variant deltakron maakt opmars

Resultaat

Na de bekendmaking dat mondkapjes weer verplicht worden op middelbare scholen werd het onderzoeksresultaat gepubliceerd. De uitkomst van het onderzoek is dan wel ‘niet overtuigend’, toch is er nog veel onzekerheid. Uit andere onderzoeken komen vooral gemengde resultaten, waaruit blijkt dat mondmaskers ook wél kunnen helpen. In het kader van ‘beter voorkomen dan genezen’ wordt de gezichtsbedekking toch weer tijdelijk verplicht in Engeland.

Uit het onderzoek bleek ook dat de mondkapjes het leren kunnen vermoeilijken. Maar liefst 94% van de docenten gaf aan dat de communicatie tussen leraar en leerling hierdoor lastiger wordt. Ook 80% van de leerlingen is het daarmee eens. Wel voelt 70% van de leerlingen zich veiliger met een mondmasker.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: BBC | Beeld: GettyImages