Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Het snotterseizoen is begonnen: moet je je nog steeds laten testen bij verkoudheidsklachten?

Het snotterseizoen is begonnen: moet je je nog steeds laten testen bij verkoudheidsklachten?

Het snotterseizoen is begonnen: moet je je nog steeds laten testen bij verkoudheidsklachten?

Er zijn steeds meer mensen die met een verkoudheid of griep thuis zitten. Daar bovenop komen ook nog de mensen die besmet zijn met het coronavirus. Een hele grote groep mensen die loopt te kuchen en snotteren tot gevolg. Maar moet je je altijd laten testen op corona als je verkoudheidsklachten hebt, ook als je bent gevaccineerd? Wij zochten het voor je uit. 

Testen bij verkoudheidsklachten

Het aantal coronabesmettingen begint weer op te lopen. Zeker nu de maatregelen versoepeld zijn en men geen afstand meer hoeft te houden, veel mensen elkaar weer bezoeken en een mondkapje op veel plekken niet meer verplicht is. Een simpele verkoudheid en de ‘gewone’ griep duiken hierdoor ook weer vaker op. Volgens het RIVM moet iedereen die (verkoudheids)klachten heeft zich laten testen. Ja, dus ook als je al gevaccineerd bent. Het RIVM benadrukt dat als je verkoudheidsklachten hebt of andere corona-gerelateerde klachten, dat je dan geen zelftest moet gebruiken. Er wordt aangeraden om bij klachten altijd een coronatest te laten doen bij de GGD, omdat een zelftest een stuk minder nauwkeurig is.

De lijst met coronaklachten is behoorlijk lang. Neusverkoudheid, niezen, keelpijn, hoesten en koorts zijn allemaal klachten die passen bij corona en officieel moet je je met één van deze klachten dus al laten testen. Better safe than sorry is het credo. Ook als je plots je geur of smaak kwijt bent of benauwd of kortademig bent, is het noodzaak dat je je laat testen om zeker te weten dat je wel of geen corona hebt.

Lees ook
Deltavariant coronavirus is gevaarlijker voor ongevaccineerde zwangere vrouwen

Testen bij klachten

Ook al is er nu meer sprake van mensen met de ‘gewone’ griep en een simpele verkoudheid, het RIVM drukt mensen op het hart om alsnog te testen. De uitslag is relatief snel bekend en de GGD testen zijn nog steeds gratis. Maak dus snel een afspraak als je merkt dat je één of meerdere van de bovenstaande klachten hebt. Doe dit ook als je al wel gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Je kunt namelijk nog steeds corona hebben, coronaklachten krijgen en anderen besmetten, ook al ben je al gevaccineerd. Bij klachten is het de bedoeling dat je thuis blijft tot je de uitslag hebt van je coronatest. Testen, testen, testen dus!

Ben je in de buurt geweest van iemand met corona, maar heb je zelf geen klachten? Dan hoef je niet in thuis quarantaine als je gevaccineerd bent of recentelijk bent hersteld van corona. Als je corona blijkt te hebben (met of zonder klachten), dan zal je toch thuis in isolatie moeten. Als je geen klachten hebt gekregen dan mag je na 5 dagen weer naar buiten. Heb je wel klachten, dan moet je 7 dagen in thuisisolatie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RIVM | Beeld: Getty Images