Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Microplastics in verzorgingsproducten: dit zit er ook in jouw handcrème en tandpasta

Microplastics in verzorgingsproducten: dit zit er ook in jouw handcrème en tandpasta

Microplastics in verzorgingsproducten: dit zit er ook in jouw handcrème en tandpasta

In duizenden verzorgingsproducten zitten minuscule stukjes plastic: microplastics. Dat blijkt uit een onderzoek van de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet om plasticvervuiling tegen te gaan. Denk aan producten als shampoo, tandpasta, zonnebrand- en handcrème. De onderzoekers kwamen tot de ontdekking van de aanwezigheid van deze stukjes bij de tien populairste cosmeticamerken van Europa. 

Wat zijn microplastics?

Maar liefst 7707 cosmeticaproducten zijn geanalyseerd door de Plastic Soup Foundation. In 6682 gevallen vonden de onderzoekers microplastics. Die zogenaamde microplastics zijn stukjes plastic, obviously. Ze verschillen ook nog eens in formaat, variërend tussen een halve centimeter en deeltjes die helemaal niet zichtbaar zijn met het blote oog. Ze worden bewust toegevoegd aan cosmeticaproducten, waaronder shampoo en make-up. Waarom? Producten worden door het gebruik hiervan namelijk mooier en beter smeerbaar.

Echter is het volgens Jeroen Dagevos, programmadirecteur van de Plastic Soup Foundation, vooral een keuze op financieel vlak. “Al ruim tweehonderd merken werken zonder microplastics. Dus dat kan gewoon”, legt hij uit aan NOS.

Hoe schadelijk is het?

Hoe schadelijk de minuscule stukjes plastic zijn voor de gezondheid van de mens weten we niet, vertelt hoogleraar toxicologie Marjorie van Duursen tegen NOS. Onlangs ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam namelijk dat deze microplastics niet alleen in producten, maar ook in menselijk bloed aanwezig zijn.

“We weten dat microplastics door cellen kunnen worden opgenomen. Ook door immuuncellen. Dat kan een ontstekingsreactie opwekken”, legt Van Duursen uit aan NOS. De minuscule stukjes kunnen bij de hersenen terechtkomen en vermoedelijk ook in de placenta. “Dat betekent dat het ook bij het kind in de baarmoeder terecht kan komen en schadelijke effecten kan hebben.” Van Duursen benadrukt wel dat die mogelijke effecten meer onderzoek vereisen.

Lees ook
Massale terugroepactie Kinder-eieren: hoe kan chocolade besmet raken met salmonella?

Beperkende regels

Er wordt momenteel door de Europese Commissie gewerkt aan beperkende regels wat betreft het gebruik van microplastics in cosmeticaproducten. Echter zal die wetgeving, volgens de Plastic Soup Foundation, slechts gelden voor een klein deel van de minuscule stukjes plastic. De definitie die is opgesteld, beperkt zich tot deeltjes groter dan 100 nanometer in vaste vorm. “Dat is echt een gemiste kans”, zegt Dagevos tegen NOS.

Deeltjes kleiner dan 100 nanometer en in vloeibare vorm mogen dus nog wel gebruikt worden, als deze wetgeving aangenomen wordt. “We kunnen nu beter nog terughoudend zijn met het gebruik van microplastics en eerst onderzoeken waar we mee te dealen hebben. We moeten er niet over tien jaar achter komen dat we eigenlijk niet goed bezig zijn geweest”, besluit Dagevos, de programmadirecteur van Plastic Soup Foundation.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: Getty Images