Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vrouwen+ verliezen in hun leven 5 maanden slaap door ongemakken tijdens hun menstruatie

Vrouwen+ verliezen in hun leven 5 maanden slaap door ongemakken tijdens hun menstruatie

Vrouwen+ verliezen in hun leven 5 maanden slaap door ongemakken tijdens hun menstruatie

Ook al leven we in 2022, nog altijd wordt menstruatie gezien als een taboe. Veel vrouwen+ schamen zich voor hun bloedverlies. Als gevolg van menstruatie verliezen wereldwijd vrouwen+ veel slaap in hun leven, met krampen (51%) en angst voor doorlekken (33%) als belangrijkste redenen voor het slaapverlies. Voor verlichting bij pijn en onrust voordat je de nacht ingaat, kun je 13 september gratis deelnemen aan een online yogales via Instagram. 

Ook de meerderheid (56%) van Nederlandse vrouwen+  geeft aan dat hun slaap negatief wordt beïnvloed door hun menstruatie. 21% zegt zich dan ook ‘uitgeput’ te voelen tijdens hun menstruatie. Alleen al de angst en de ongerustheid om mogelijk door te lekken, kan een ingrijpend effect hebben op hoe goed en hoeveel vrouwen+ slapen. Bij een op de vijf Nederlandse vrouwen+ (22%) zorgt deze angst voor een slechte nachtrust. Een reële angst: wanneer het lichaam ‘s nachts in een ontspannen toestand verkeert, verliest het meer bloed.

Periodsomnia

De onrust en onzekerheid die komt kijken bij menstruatie zorgt voor lange nachten van slapeloosheid: #periodsomnia. Met een menstruatieslaapkloof tot gevolg: het verschil in nachtrust tussen zij die wel en zij die niet menstrueren.

Libresse wil dit veranderen door een licht te laten schijnen op de ervaringen van miljoenen vrouwen+ die de nacht trotseren terwijl ze ongesteld zijn. Van draaien en woelen, hopen dat hun maandverband op zijn plaats blijft en het nemen van een warm bad om 2 uur ‘s nachts. Te veel vrouwen+ denken dat ze hierin alleen zijn.

Lees ook
Deze vier producten maken je menstruatieperiode een stuk dragelijker

Angst voor doorlekken

Als bescherming voor het doorlekken gebruikt de meerderheid van de vrouwen+ maandverband tijdens hun menstruatie. Toch voelt dit voor een derde van de vrouwen+ (34%) niet voldoende, zij dragen oud of meerdere lagen ondergoed als extra beschermingslaag. Ook slaapt 30% in bepaalde houdingen om het risico op doorlekken van hun maandverband te verkleinen.

De angst voor doorlekken weerhoudt ook veel vrouwen+ ervan hun leven ten volle te leven. 53% vindt het niet prettig bij anderen te logeren of op vakantie te gaan tijdens hun menstruatie en een op de vijf zou liever een afspraakje mislopen dan dat iemand een vlek op hun pyjama of beddengoed ziet. Ook heeft bijna twee op de drie (64%) liever geen seks of andere intieme handelingen wanneer ze ongesteld zijn. 31% geeft echter aan aan dat zij o.a. masturberen om de menstruatiepijn te verlichten.

Om de ongemakken van vrouwen+ tijdens de menstruatie zoveel mogelijk te verhelpen, introduceert Libresse Goodnight maandverband met Max Cour-V™ adaptive technology. Speciaal ontworpen met het lichaam van vrouwen+ in gedachten, neemt het product de natuurlijke vorm van vrouwen+ aan. Libresse Goodnight Max Cour-V™ heeft drie krachtige absorptiezones aan de voorkant, in het midden én aan de achterkant van het maandverband. Dit betekent dat het maandverband bloedverlies uit alle richtingen opvangt en vasthoudt, waardoor superieure bescherming wordt geboden die de nacht net een beetje aangenamer maakt.

Gratis online yogales: Midnight Period Yoga

Om vrouwen+ verlichting te bieden bij de pijn en onrust net voordat zij de nacht ingaan, organiseerde Libresse Midnight Period Yoga. Een virtuele yogales gegeven door Milou Turpijn. De les is inmiddels voorbij maar weet dat er yoga-oefening zijn die kunnen helpen tegen ongemakken als menstruatiekrampen, stress en ongemakken in de nacht.

“Yoga is bij uitstek een vorm van beweging die je kan helpen wanneer je last hebt van menstruatieklachten. Zo kun je met specifieke houdingen de bloedtoevoer verbeteren, bindweefsel versoepelen en spieren stretchen die verkrampt zijn. Daarnaast hebben mensen vaak de neiging wanneer ze pijn ervaren om oppervlakkig te ademen en het lichaam vast te zetten. Yoga helpt om het gehele lichaam te ontspannen, de ademhaling te verdiepen en het zenuwstelsel te kalmeren.” aldus yogi Milou Turpijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libresse | Beeld: Getty Images