Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Mensen met een kinderwens opgelet: de NIPT-test wordt gratis

Mensen met een kinderwens opgelet: de NIPT-test wordt gratis

Mensen met een kinderwens opgelet: de NIPT-test wordt gratis

Heb jij een kinderwens? Dan hebben we goed nieuws: alle zwangeren kunnen vanaf volgend jaar namelijk gratis een prenatale test laten doen op het edwards-, patau- en downsyndroom (de NIPT).

De test kost nu nog 175 euro, wat niet iedereen kan betalen. Er loopt momenteel nog een onderzoek naar de NIPT, maar zodra dat is afgerond wil minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid de test vanaf 1 april 2023 (geen grap natuurlijk) gratis beschikbaar maken.

Afwijkingen bij ongeboren kind

Bij de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt er bloed afgenomen. In dat bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta. Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van de baby. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er bij het kind een aanwijzing is voor down-, edwards- of patausyndroom. De test geeft bijna 100% zekerheid en vormt geen risico voor moeder of kind. De NIPT kan vanaf 11 weken zwangerschap worden afgenomen.

Zwangeren kunnen op dit moment kiezen voor twee soorten: een test met of zonder nevenbevindingen. Nevenbevindingen zijn alle chromosoomafwijkingen los van de aandoeningen waar sowieso op wordt getest.

Lees ook
Dít is volgens gynaecologen de kans om zwanger te worden op basis van je leeftijd

Nog een aantal praktische zaken

Volgens de minister zijn de voorbereidingen om de NIPT gratis beschikbaar te stellen in volle gang. Wel moeten er nog wat praktische zaken geregeld worden, zoals aanbestedingen voor onder meer de apparatuur, vergunningaanvragen en het aanpassen van de ICT-systemen.

Ook wordt er nog gewerkt aan een richtlijn om te regelen hoe de zwangere geïnformeerd kan worden als uit het onderzoek een andere afwijking naar voren komt dan de drie symptomen waar de NIPT zich op richt. De Gezondheidsraad adviseerde in 2020 om nevenbevindingen alleen te melden als ze klinisch relevant en ernstig zijn. Of dat zo moet blijven wordt nu onderzocht.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: GettyImages