Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zou het? ‘Mogelijk meer versoepelingen voor horeca dan alleen heropenen terrassen’

Zou het? ‘Mogelijk meer versoepelingen voor horeca dan alleen heropenen terrassen’

Zou het? ‘Mogelijk meer versoepelingen voor horeca dan alleen heropenen terrassen’

Momenteel hebben we allemaal maar één datum voor ogen: 21 april, de dag waarop de terrassen mogelijk weer open mogen en we van die gevreesde avondklok af zullen zijn. Het zijn dingen die door Haagse bronnen worden gefluisterd en waarvan menigeen hoopt dat ze waar zijn, ondanks de tegengeluiden van het Outbreak Management Team (OMT). Wie het hardst duimt voor de heropening van de horeca, is natuurlijk de branche zelf. En die denkt dat er nog wel meer versoepelingen inzitten dan alleen de terrassen openen.

Meer versoepelingen voor de horeca?

Waar het OMT sceptisch is over het heropenen van terrassen en waarschuwt voor de mogelijke gevolgen, is de horecabranche positiever gestemd. Robèr Willemsen – voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) – denkt zelfs dat niet alleen de terrassen weer open zullen gaan, maar mensen onder bepaalde voorwaarden ook weer bij cafés of restaurants naar binnen zullen mogen. Zijn overleg met het kabinet leverde donderdagmiddag nog “niets concreets” op, maar hij heeft wel een “goed gevoel” over het gesprek. Willemsen praat maandag weer verder met de overheid.

Persconferentie

Aankomende dinsdag (13 april) staat de volgende persconferentie op het programma. Volgens Haagse bronnen zou dan verteld worden dat de avondklok wordt opgeheven én zouden hierin versoepelingen voor de horeca worden aangekondigd. Dat zou gaan om de heropening van terrassen, maar de KHN-voorzitter denkt dat er meer mogelijk is. Hij vindt dat het land toe is aan versoepelingen en pleit voor duidelijkheid over hoe de overheid de komende tijd stapsgewijs weer meer wil toestaan.

Parken niet meer te handhaven

Burgemeesters van de grote steden pleitten onlangs al voor het openen van de terrassen, omdat de situatie in bijvoorbeeld stadsparken niet meer te handhaven is. Volgens KHN is het mogelijk meer ruimte te geven voor ondernemen, zonder dat dit ten koste gaat van de bestrijding van het virus. Dit laatste stelde de organisatie eerder al in een eigen routekaart.

Lees ook
Gaat het dan toch níet gebeuren? OMT waarschuwt voor te vroege heropening terrassen

Routekaart

Besluit het kabinet die routekaart over te nemen, dan zouden er – tegelijkertijd met de heropening van terrassen – meerdere regels komen waarmee de horeca binnenruimtes kan openstellen. Denk hierbij aan gezondheidchecks en verplichte reserveringen. Daarnaast zou er een maximaal aantal personen aan één tafel mogen zitten en zou er een beperking gelden van het aantal gasten per tien vierkante meter.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images