Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Máxima bijzonder openhartig over uit leven gestapt zusje in verjaardagsinterview: ‘Ik had niet meer kunnen doen’

Máxima bijzonder openhartig over uit leven gestapt zusje in verjaardagsinterview: ‘Ik had niet meer kunnen doen’

Máxima bijzonder openhartig over uit leven gestapt zusje in verjaardagsinterview: ‘Ik had niet meer kunnen doen’

Om de vijftigste verjaardag van onze koningin Máxima te vieren, nodigde ze presentator Matthijs van Nieuwkerk thuis uit voor een bijzonder openhartig interview. Daar durft Matthijs alle belangrijke onderwerpen aan te snijden. Van de ongemakkelijke Griekenland-gate tot de zelfmoord van haar jongere zusje Inés. De koningin was eerlijk, open en raakte bij vlagen geëmotioneerd, met name toen het over dat laatstgenoemde, grote verlies ging.

Zelfmoord zusje Inés

Máxima zei zich soms af te vragen of ze meer had kunnen doen voor Inés, die in 2018 een einde aan haar leven maakte. Toch verwijt ze zichzelf en haar familie niets. “We hebben met zijn allen heel veel gedaan, maar misschien had ik meer kunnen doen”, zei Máxima in het verjaardagsinterview met Matthijs van Nieuwkerk over Inés. De jongste zus van de koningin kampte met depressies en maakte nu bijna drie jaar geleden (en bijna een half jaar na het overlijden van hun vader) de keus om niet verder te willen leven.

‘We wisten niet beter’

“We hebben met ons beste kunnen geprobeerd haar te begeleiden, maar de realiteit is dat je geen professional bent”, aldus Máxima. Inés had “misschien” beter geholpen moeten worden. “We hebben ons best gedaan, in die tijd wisten we niet beter.”

‘Er speelt van alles’

Máxima zet zich onder meer in voor de geestelijke gezondheidszorg, waaraan volgens de koningin “veel gedaan” moet worden. Ze wil haar eigen ervaring gebruiken bij dat werk. “Als iemand zelfmoord pleegt, is er niet alleen verdriet en frustratie, maar ook angst en schaamte. Er speelt van alles bij. Het is iets gecompliceerder dan een normale dood.” De koningin kan inmiddels “met een grote glimlach” terugdenken aan Inés. “Dat heeft een paar jaar gekost. Maar ik vind het heel fijn.”

Lees ook
Hebben! Híer shop je het tropische behang uit Máxima’s werkkamer

De liefde, de kinderen en haar werk

In het interview sprak Máxima ook uitgebreid over haar werk, de eerste tijd met Willem-Alexander – die ze haar “anker” noemde – en haar liefde voor hem. Ook de kinderen kwamen aan bod. Ze vertelde onder meer dat ze Amalia (17) niet als toekomstige koningin ziet, maar “nog steeds als mijn kleine baby”. Volgens de koningin is haar oudste dochter zich bewust van haar toekomst en gaat ze daar heel goed mee om. Over Alexia (15), die twee jaar in Wales naar school gaat, zei Máxima dat ze daar wellicht wat meer vrijheid zoekt. De vanwege de coronamaatregelen omstreden reis van haar gezin naar Griekenland noemde ze een inschattingsfout. “Het mocht, maar het was alleen niet solidair”, zei de vorstin.

Denk je aan zelfmoord? Neem contact op met 113 (0900 0113). De crisislijn is 24/7 open, ook kun je er terecht voor therapie met een psycholoog, of doe de zelfhulpcursus. Anoniem en vertrouwelijk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

De online reacties op het interview zijn gemengd:

Bron: ANP | Beeld: ANP