Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Moeder premier Rutte overleden, geen afscheid kunnen nemen door coronamaatregelen

Moeder premier Rutte overleden, geen afscheid kunnen nemen door coronamaatregelen

Moeder premier Rutte overleden, geen afscheid kunnen nemen door coronamaatregelen

Tragisch nieuws voor premier Mark Rutte (53). Hij heeft afgelopen vrijdag zijn moeder moeten begraven. Maandag maakt hij bekend dat ze op 13 mei is overleden en dat hij haar door de strenge coronamaatregelen niet meer heeft kunnen zien.

Mieke Rutte-Dilling werd 96

In een maandag verschenen verklaring laat Rutte weten: Op woensdag 13 mei overleed onze en mijn lieve moeder Mieke Rutte-Dilling op 96-jarige leeftijd. Naast het grote verdriet en alle dierbare herinneringen overheerst bij mijn familie en mij ook een gevoel van dankbaarheid dat wij haar zo lang bij ons mochten hebben. Wij hebben inmiddels in familiekring afscheid van haar genomen en hopen dit grote gemis de komende tijd in alle rust met elkaar te kunnen verwerken.” De uitvaart vond 22 mei plaats, uiteraard in besloten kring.

Geen corona

De moeder van de premier woonde al enige tijd in een verzorgingshuis in Den Haag. Door de coronamaatregelen die in Nederland zijn genomen om het coronavirus de baas te worden, heeft ook Rutte verdrietig genoeg zijn moeder de laatste weken voor haar dood niet kunnen bezoeken. In april brak er corona in het tehuis uit, maar het virus is in haar geval niet de doodsoorzaak. Vlak voor haar overlijden is ze nog getest op de ziekte.

Lees ook
Rutte drukt Nederlanders op het hart: ‘Stop met handen schudden’ (en gaat zelf meteen de mist in)

Oudere vader en eerder verlies

Rutte was jaren mantelzorger voor zijn moeder. Zijn moeder was al sinds eind jaren tachtig weduwe. Zijn vader was eerder getrouwd met Mieke’s zus, die omkwam in een Jappenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog viel de weduwnaar voor de behoorlijk jongere Mieke. Hij had al drie kinderen en kreeg er met haar nog eens vier. Mark Rutte, wiens oudste zus 35 jaar ouder is, was het jongste kind en werd geboren toen zijn vader 58 was. Eind jaren tachtig overleed een broer van de premier aan Aids, later verloor hij ook nog een zus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD, ANP | Beeld: Brunopress