Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Man moet hoesten op zijn werk, weigert naar huis te gaan en wordt dan ontslagen

Man moet hoesten op zijn werk, weigert naar huis te gaan en wordt dan ontslagen

Man moet hoesten op zijn werk, weigert naar huis te gaan en wordt dan ontslagen

Wat vind jij: moet het in deze tijd kunnen dat als je ondanks corona-gerelateerde klachten toch op je werk blijft, dat je dan ontslagen kunt worden? Het overkwam een man uit Dordrecht, die al 20 jaar voor hetzelfde bedrijf werkte.

Op 15 maart dit jaar verscheen de werknemer met verkoudheidsklachten op zijn werk. Verschillende collega’s hoorden hem zwaar hoesten en adviseerden hem om naar huis te gaan.

Gelijk

Maar de man bleef gewoon op zijn werk: hij vond het allemaal wel meevallen. Twee dagen later bleek hij besmet te zijn geweest met het coronavirus en meldde hij zich alsnog ziek op zijn werk. Toen besloot zijn baas er een rechtszaak van te maken. Volgens het chemiebedrijf waar de man voor werkte heeft de werknemer verwijtbaar gehandeld door met verkoudheidsklachten op zijn werk te verschijnen en zijn collega’s bloot te stellen aan het coronavirus. En dat vinden zij reden voor ontslag op staande voet: de rechter geeft het bedrijf gelijk.

Lees ook
Patrick Martens werd bij ‘GTST’ ontslagen door geworstel met geaardheid: ‘Mijn droombaan verloren’

Vertrouwen weg

De kantonrechter gaat mee in de argumenten van het management van het bedrijf: in deze tijd is dit niet acceptabel, zeker niet als meerdere collega’s aandringen dat de man naar huis moet gaan. Dat de man niet naar huis ging ondanks alle bezwaren van iedereen die om hem heen zat te werken, is in strijd met het coronaprotocol van zijn werkgever en de richtlijnen van de overheid. Hij bleef maar zeggen dat hij ‘niets ernstigs had’, terwijl hij een dag later toch te beroerd was om op zijn werk te verschijnen. Hij heeft door dit alles het vertrouwen van zijn naaste collega’s beschaamd.

Dat vertrouwen is vervolgens nog verder beschadigd toen de man zich een dag later alsnog ziek meldde en zich liet testen op corona, ondanks zijn eigen stelling dat hij geen specifieke coronaklachten had. De rechter vindt dit reden voor ontstag op staande voet: na 20 jaar mag de man dus een nieuwe baan gaan zoeken.

Ben jij het hiermee eens, of vind je de gevolgen wat te streng?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images