Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Loonkloof tussen vrouwen en mannen nog steeds niet gedicht, maar de kloof wordt wél kleiner

Loonkloof tussen vrouwen en mannen nog steeds niet gedicht, maar de kloof wordt wél kleiner

Loonkloof tussen vrouwen en mannen nog steeds niet gedicht, maar de kloof wordt wél kleiner

De loonkloof tussen vrouwen en mannen is nog steeds niet gedicht. Het afgelopen jaar is de kloof wél kleiner geworden, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gemiddelde bruto uurloon van vrouwen lag volgens het CBS vorig jaar 13% lager dan het gemiddelde bruto uurloon van mannen.  

Scheve man-vrouwverhouding

In 2021 verdienden vrouwen gemiddeld €22,84 per uur, mannen verdienden gemiddeld meer per uur, namelijk €25,84. Dat verschil komt met name door de scheve man-vrouwverhouding bij de bestbetaalde banen. Van de beroepen met een uurloon van meer dan €32 wordt namelijk twee derde bezet door mannen.

Lees ook
Hoog percentage vrouwen ervaart ongewenste seksuele aandacht op het werk, vooral in de zorg

Hoger opgeleid

Gemiddeld 18% van de mannen kreeg tien jaar geleden meer uurloon dan vrouwen. Volgens het CBS neemt het verschil nu af doordat vrouwen vaker hoger opgeleid zijn. Als de loonkloof tussen mannen en vrouwen in hetzelfde tempo blijft krimpen als in de afgelopen decennia, duurt het nog 26 jaar voordat beide seksen evenveel verdienen, rekent NU.nl uit.

Het loonverschil is overigens groter als er naar het jaarloon gekeken wordt. Vrouwen verdienden over heel 2021 gezien gemiddeld 36% minder dan dat mannen verdienden. Een verklaring daarvoor is dat vrouwen gemiddeld ook minder uren werken dan mannen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: Getty Images