Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Leraren voortgezet onderwijs willen betere lesmethodes over seksualiteit

Leraren voortgezet onderwijs willen betere lesmethodes over seksualiteit

Leraren voortgezet onderwijs willen betere lesmethodes over seksualiteit

De lessen over seksualiteit op middelbare scholen moeten beter, vooral in de bovenbouw. Zes op de tien docenten zijn namelijk ontevreden over de reguliere lesmethodes met betrekking tot seksuele voorlichting. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers, het Nederlands kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid, en Soa Aids Nederland.

Seksuele vorming

Aan seksueel plezier, toestemming (consent) en seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt momenteel weinig tot geen aandacht besteed in de lesmethodes. De helft van de ondervraagde docenten geeft aan dat door de pandemie er minder aandacht is besteed aan relationele en seksuele vorming op hun school. 1 op de 25 scholen besteedde hier zelfs helemaal geen aandacht aan.

Lees ook
LHBTI+-jongeren worden op middelbare school vaker gepest door hun docent

Onderzoek

Op verzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland is dit onderzoek uitgevoerd. Ook heeft het onderzoek al plaatsgevonden voordat het The Voice-schandaal aan het licht kwam en de daaropvolgende openbaringen in het nieuws. Het onderzoek bestaat uit twee peilingen. Aan de ene peiling deden 400 leerkrachten mee, de andere peiling werd ingevuld door 510 leraren en 213 schoolleiders door heel Nederland.

Van de 400 leraren die meededen aan het onderzoek vindt ruim 72% dat seksuele vorming een verplicht onderdeel moet worden, zowel in de onder- als de bovenbouw. Rutgers en Soa Aids Nederland stellen dat het kabinet seksuele vorming en voorlichting een ‘structurele plek’ moeten geven in het voortgezet onderwijs. “Juist op de leeftijd dat jongeren seksueel actief worden. Alleen dan kan er een nieuwe generatie opgroeien met begrip van diversiteit en respect voor elkaars grenzen en wensen”, aldus Rutgers en Soa Aids Nederland.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: Hart van Nederland | Beeld: GettyImages