Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Leg je luchtige jurken én winterjas maar klaar: zo lenteachtig maar óók fris wordt het in maart

Leg je luchtige jurken én winterjas maar klaar: zo lenteachtig maar óók fris wordt het in maart

Leg je luchtige jurken én winterjas maar klaar: zo lenteachtig maar óók fris wordt het in maart

Een nieuwe maand is aangebroken en dat betekent niet alleen een kersverse trailer van ‘GTST’, maar ook een frisse blik op het weerbericht. Want blijft het zo zonnig en lenteachtig als de afgelopen dagen, of roert maart inderdaad zijn staart en liggen er koude temperaturen op de loer? Als we de voorspellingen mogen geloven, schieten we in ieder geval weer alle kanten op. Zo kan je je luchtige outfits weer tevoorschijn toveren, maar doe je er bovendien goed aan om je winterjas nog níet op te bergen.

Weer maart 2021

In februari hebben we geschaatst op natuurijs, maar werden we een week later getrakteerd op temperaturen die richting de 20 graden gingen. Inmiddels is het misschien weer wat aan de frissere kant, maar in het zonnetje is het nog altijd prima vertoeven. Volgens Weeronline.nl moeten we daar nog maar even goed van genieten, want het blijft niet altijd lenteweer in maart. Maar: kil wordt het gelukkig óók niet.

Frisse dagen in aantocht

Deze maand barst de lente los, maar er kunnen nog wel een paar behoorlijk frisse dagen tussenzitten in maart. Dit heeft te maken met een koele wind vanaf de koude Noordzee, die natuurlijk invloed heeft op het kwik. Wanneer er wind van zee komt, kan het vooral in de kustgebieden zo zijn dat het niet warmer wordt dan 8 graden.

Krachtig maartzonnetje

Los van die frisse dagen beloven er in maart ook heel wat zonnige momenten aan te komen. Zo spreekt Weeronline.nl zelfs van een “krachtig maartzonnetje” dat het heel aangenaam maakt, vooral wanneer de wind een beetje gaat liggen. Steekt net als in februari een zuidenwind op, dan belooft het volgens de meteorologen echt warm te worden voor de tijd van het jaar. Het zou dan ook zomaar kunnen dan we weer richting of zelfs over die 20 graden gaan, zeker in het zuiden en zuidoosten.

Ruim je winterjas nog níet op

Toch is het nog niet het moment om te voorbarig te worden en de winterjas naar zolder te bannen. Door de combinatie van lenteachtige en frisse dagen komt de gemiddelde temperatuur in maart rond de 6,5 en 7 graden te liggen, wat normaal tot iets hoger is dan normaal. Over het algemeen blijft ’s nachts het kwik naar verwachting (ruim) boven het vriespunt hangen, maar er zullen ook nog nachten met vorst in aantocht zijn. Kortom, je dikke kleding kan soms nog best goed van pas komen.

Lees ook
Kappersafspraak al gemaakt? Met déze nieuwe haartrend ben je helemaal klaar voor de lente

Droogte

Al met al belooft maart een droge maand te worden. Geen straf als je een ommetje gaat maken (want: what else to do), maar voor de natuur is het wat minder fijn dat er weinig regen wordt voorspeld. In december en januari is er gelukkig behoorlijk wat gevallen, waardoor er deze maand nog weinig grote problemen zullen ontstaan. Maar blijft het droge weer aanhouden, kan dat in april en mei wél het geval zijn. Dus weergoden: een beetje nattigheid mag best, maar het liefst wél als de avondklok van kracht is en we de deur niet uit hoeven #fingerscrossed.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline.nl | Beeld: Getty Images, Instagram