Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Lente, kom terug! Komende dagen kans op wateroverlast, hagel én gladheid

Lente, kom terug! Komende dagen kans op wateroverlast, hagel én gladheid

Lente, kom terug! Komende dagen kans op wateroverlast, hagel én gladheid

Tot Koningsdag 2020 hebben we mogen snoepen van heel wat zonovergoten dagen, maar dat aangename lenteweer lijkt nu ver te zoeken. Donderdag is het overwegend grijs en grauw, en helaas blijft dat de komende dagen zo. Binnenblijven is met de kans op (don’t shoot the messenger) herfstachtig weer zelfs ineens niet zo’n straf meer.

Herfst, eh, lente 2020

Nederland krijgt vrijdag en zaterdag te maken met fikse buien waarbij kans is op hagel en onweer. Na zo’n felle hagelbui kan het op sommige plekken glad zijn, waarschuwt Weeronline. Ook kan er lokaal wateroverlast ontstaan.

Wateroverlast

De buien ontstaan in de loop van vrijdagochtend in het westen en trekken daarna over het land. Vooral landinwaarts komt het in de middag tot felle buien met mogelijk hagel en onweer. Ook kan in korte tijd veel regenwater vallen, tot meer dan tien millimeter. Dat kan lokaal tot wateroverlast leiden. Kort na een felle hagelbui kan het bovendien glad zijn op de wegen.

En zaterdag?

In de loop van de middag klaart het vanuit het westen op en wordt het droog. Zaterdag trekken opnieuw buien over het land. Met name in het midden en oosten kunnen deze fel zijn, met ook dan kans op hagel en onweer. In het zuidwesten blijft het vermoedelijk overwegend droog.

Goed opletten

Rijkswaterstaat bekijkt nog of het nodig is een verkeerswaarschuwing af te geven. Wel zei een woordvoerder dat “automobilisten natuurlijk altijd goed moeten opletten bij slecht weer en het verstandig is de weersverwachting in de gaten te houden”.

Zalig lenteweer

Gelukkig hoeven we niet al te lang te treuren, want eerder deze week werd al bekend dat mei verbetering belooft. Net als in april komt de wind vaak uit het oosten, waardoor de thermometer regelmatig de twintig graden en enkele malen zelfs de 25 graden kan aantikken. Een hittegolf of temperaturen tot dertig graden lijken er mei gelukkig nog niet in te zitten, mogelijk houden we die tegoed voor de maanden daarna, als we hopelijk weer een dagje strand kunnen doen of kunnen afkoelen in een zwembad.

Lees ook
Geniet er nog maar even van: na deze ‘warmste Koningsdag ooit’ gaat de lente in ‘lockdown’

Niet alleen maar warmte

We moeten echter niet verwachten dat het de hele maand full on warm en aangenaam is. Zeker in de noordelijke provincies kan de wind van zee komen en dan is het gelijk kil met tien tot vijftien graden. Ook wordt er een aantal dagen verwacht waarop de wind uit het westen of noorden komt, waardoor het in het hele land een stuk frisser en bewolkter zal zijn. Maar, mei zal sowieso meer mooie dan sombere dagen tellen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Unsplash