Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Heb je last van menstruatieklachten na de coronaprik? Wij vertellen je hier meer over

Heb je last van menstruatieklachten na de coronaprik? Wij vertellen je hier meer over

Heb je last van menstruatieklachten na de coronaprik? Wij vertellen je hier meer over

Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt wekelijks tientallen meldingen van mensen die last hebben van menstruatieklachten na de coronavaccinatie. Er is echter geen reden tot paniek als dit bij jou ook het geval is. Wij vertellen je meer over menstruatieklachten na de coronaprik. 

Menstruatieklachten

Bertho Nieboer is gynaecoloog en menstruatie-expert. Hij vertelt aan NU.nl dat de menstruatiecyclus heel precies is afgestemd. Je immuunsysteem is afgesteld op deze cyclus. In de eerste helft van de cyclus, wanneer de eisprong plaatsvindt, is het immuunsysteem actiever dan in de tweede helft. De coronavaccinatie geeft het immuunsysteem een oppepper, dus je immuunsysteem is na een vaccinatie harder aan het werk. Als je dit gebeurt op het moment dat je immuunsysteem volgens je cyclus juist minder actief is, dan raakt je menstruatie tijdelijk ontregeld. Je kunt dan menstruatieklachten ervaren. Ook vrouwen die besmet zijn met corona, tijdens de tweede helft van de cyclus, melden soortgelijke klachten.

Bij bijwerkingencentrum Lareb kwamen ongeveer 17.000 meldingen binnen van menstruatieklachten na een coronavaccinatie. De menstruatieklachten waren voornamelijk een hevigere menstruatie, een verlate menstruatie, een onregelmatige menstruatie en tussentijds bloedverlies. Lareb doet momenteel vervolgonderzoek bij zo’n 2.000 vrouwen met dergelijke klachten.

Lees ook
Zóveel boosterrondes zijn er nog nodig volgens minister Hugo de Jonge

Boosterprik

Er is geen reden om je zorgen te maken als je zulke menstruatieklachten ervaart. “Er is geen enkele aanwijzing dat het hier gaat om iets dat langer dan twee tot drie maanden zou kunnen aanhouden”, legt Nieboer uit. Al kan hij begrijpen dat de klachten vervelend en onhandig zijn, zeker als je zwanger wilt raken. “Als je een paar maanden geen peil kan trekken op je eisprong, kan het lastiger zijn om te bepalen wanneer je zwanger kan worden.” Een coronavaccin is verder gewoon veilig voor zwangere vrouwen.

Mocht je twijfelen over een boosterprik in verband met menstruatieklachten, dan stelt Nieboer je gerust. Hij verwacht dat na een boosterprik de klachten milder zullen zijn. “Je zou kunnen zeggen dat het lichaam niet meer zo fel reageert na twee prikken, omdat het de reactie die die prikken veroorzaakt al kent. Dat is ook meestal hoe het immuunsysteem werkt.”

Vrouwen ervaren wel vaker bijwerkingen van vaccinaties, zoals bij de griepprik of het HPV-vaccin. Deze vaccinaties hebben ook invloed op het vrouwelijke immuunsysteem. Ook deze bijwerkingen zijn vaak slechts tijdelijk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images