Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > KNMI geeft opnieuw code oranje af om extreme hitte (en we zijn er voorlopig nog niet van af)

KNMI geeft opnieuw code oranje af om extreme hitte (en we zijn er voorlopig nog niet van af)

KNMI geeft opnieuw code oranje af om extreme hitte (en we zijn er voorlopig nog niet van af)

Het KNMI heeft ook voor dinsdag code oranje uitgeroepen, wegens de aanhoudende hitte. Vooral in het zuiden en zuidoosten kan het extreem warm worden, met maximumtemperaturen van 35 graden of iets daarboven. Maar er is aanhoudende hitte in het hele land en… die is voorlopig nog niet voorbij.

Temperaturen tot 36 graden

Volgens het KNMI kan het ook in de stedelijke gebieden 35 graden worden. In het zuiden en midden van het land ontstaan gedurende de dag mogelijk stapelwolken, waarvan enkele tot onweersbuien kunnen uitgroeien. Die gaan mogelijk gepaard met veel wind en regen. Op de meeste plaatsen schijnt de zon echter volop en waait er een zwakke tot matige oostenwind.

Kans op records

En deze hevige hitte zijn we voorlopig nog niet kwijt. Tot vrijdag blijft het in ieder geval warm, meldt Weeronline. Het kwik stijgt ook de komende dagen weer tot ruim boven de 30 graden, met dinsdag en woensdag kans op warmterecords. Ook de nachten blijven warm. Het wordt dan niet koeler dan 20 graden, vooral in het westen, midden en zuiden van het land. Het Nationaal Hitteplan van het RIVM blijft dan ook actief.

Zet de hittegolf door in het weekend?

Of het in het weekend ook heet blijft, is nog onduidelijk. Wel is er in De Bilt 70 procent kans dat het zaterdag en zondag 25 graden of warmer wordt, waardoor de hittegolf nog niet ten einde komt. Met name in de provincies Brabant en Limburg is het dan warm.

Lees ook
Houd niet alleen je hoofd maar óók je laptop koel: zo overleeft-ie een hittegolf

Langste hittegolf ooit

De hittegolf begon vorige week woensdag al, maar de kans op een record is klein. De langste officiële hittegolf duurde achttien dagen en liep in 1975 van 29 juli tot en met 15 augustus. Om van een hittegolf te spreken, moet het minimaal vijf dagen 25 graden of warmer zijn, waarvan op minimaal drie dagen de temperatuur stijgt tot 30 graden of meer.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Hittegolf feitjes: ☀️ We zitten nu in de 29e hittegolf sinds 1901, het begin van de metingen ☀️ De langste hittegolf was in 1975 (18 zomerse dagen, waarvan 6 tropisch) ☀️ In 2018 werd nét niet de langste hittegolf ooit gehaald. Door onderbreking van een dag telde deze zomer 2 hittegolven ☀️ Vorig jaar beleefden we ook 2 hittegolven. De laatste begon op 23 augustus, nog nooit eerder was er zo laat in het jaar een hittegolf ? Hittegolf = serie van minstens 5 zomerse dagen (25°C+) in De Bilt, waarvan zeker 3 tropisch (30°C+)? . . #KNMI #hitte #hittegolf #zomer #RIVM #hitteplan #vakantie #knmiwaarschuwing #codeoranje #weer #warm #verkoeling #afkoelen #strand #knmifact

Een bericht gedeeld door KNMI (@knmi_nl) op

Bron: ANP | Beeld: iStock