Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Landelijke herdenkingsdag corona aangekondigd: ‘Voor iedereen die met verlies te maken heeft gehad’

Landelijke herdenkingsdag corona aangekondigd: ‘Voor iedereen die met verlies te maken heeft gehad’

Landelijke herdenkingsdag corona aangekondigd: ‘Voor iedereen die met verlies te maken heeft gehad’

Het coronavirus houdt de wereld al maanden in de greep. Mark Rutte heeft daarom een landelijke herdenkingsdag aangekondigd voor na de zomer, om stil te staan bij de Nederlandse slachtoffers van COVID-19. Dat maakte de premier bekend op zijn laatste persconferentie voor de zomervakantie.

Herdenkingsdag corona

“We gaan gezamenlijk terugkijken en meeleven met de getroffenen in de breedste zin van het woord”, aldus de premier over de aangekondigde herdenkingsdag voor al het coronaleed. “We gaan verhalen delen en hoopvol vooruitkijken.”Vooral hen die te maken hebben gehad met verlies. Waarin we gezamenlijk terugkijken en ook hoopvol vooruitblikken. Eigenlijk is daar geen tijd voor geweest en die is er eigenlijk nog steeds niet, maar dat moet er wel komen.”

Ellende

De afgelopen maanden zijn meer dan 6000 mensen overleden aan het coronavirus en kwamen zo’n 12.000 mensen in het ziekenhuis. “Ook zijn mensen in hun levensonderhoud geraakt en zijn mensen lange tijd thuis geweest.” Mensen ‘zijn dierbaren verloren’,  of hun ‘baan kwijt’ en we hebben maanden thuis gezeten, zei Rutte. “Iedereen heeft de ellende ervaren en dat willen we erkennen. Er was geen stil te staan bij het verdriet, maar die ruimte moet er wel komen.”

Lees ook
Hoe het komt dat er meer coronabrandhaardjes ontstaan (en dit géén reden tot paniek is)

Surreële beelden

De premier zei dat het ‘voor iedereen’ een enorm moeilijke tijd is geweest. “Niemand had kunnen bevroeden dat dit zo allesbepalend zou zijn voor dit jaar”, zei Rutte die terugblikte op het politieke seizoen, nu ook het kabinet met reces gaat. “Voor u, voor mij, voor alle Nederlanders. Een crisis van ongekende omvang die zorgde voor surreële beelden van lege pleinen en volle ziekenhuizen. Een crisis die ons dwong tot ongewone maatregelen voor het dagelijks leven.” De premier noemt nog geen datum voor de herdenking en zegt nog niets over de exacte invulling ervan. “Dat werken we nog uit.” De herdenkingsdag zal er per regio ‘verschillend uitzien’.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Brunopress