Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Lagere energierekening door hybride warmtepompen, maar wat doet en kost zo’n pomp precies?

Lagere energierekening door hybride warmtepompen, maar wat doet en kost zo’n pomp precies?

Lagere energierekening door hybride warmtepompen, maar wat doet en kost zo’n pomp precies?

De gasprijzen stijgen de pan uit. De verwachting is dat de prijs van aardgas alleen maar zal toenemen vanwege de oorlog in Oekraïne. Techniek Nederland, de branche-organisatie van installateurs, meldt dat er een groeiende interesse in hybride warmtepompen is. Wij leggen je uit wat dat precies is.

Hybride warmtepompen

Een kleine warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel op gas, dat is een hybride waterpomp. Als het niet koud is, verwarmt de warmtepomp het huis. Is het kouder buiten of wordt er veel warm water gebruikt, dan springt de cv-ketel als het ware bij. Hierdoor wordt er flink bespaard op gas, namelijk tot wel 70%. Daarnaast hoeft een huis minder goed geïsoleerd te zijn.

Onbekendheid

Als alternatief voor de cv-ketel op aardgas wil de overheid dat mensen een (hybride) warmtepomp aanschaffen. Daarom is de subsidie hiervoor begin 2022 verhoogd. Echter blijkt uit een opinieonderzoek van Milieu Centraal dat maar 50% van de bevolking weet wat dit toestel is. En maar liefst 70% weet niet dat je er een subsidie voor kunt krijgen. De onbekendheid zou bij lageropgeleiden nog groter zijn.

Lees ook
Is het verstandig om te hamsteren vanwege de oorlog in Oekraïne?

Kosten

Een warmtepomp kost rond de 5000 euro. Vanaf begin dit jaar heeft de Rijksoverheid de subsidiebedragen dus verhoogd voor de warmtepompen. Het hangt af van het energielabel en het precieze apparaat, maar je kunt ongeveer de helft van de kosten vergoed krijgen.

Met de huidige hoge prijs van het aardgas heb je de hybride warmtepomp binnen vier tot vijf jaar terugverdiend. Mits de gasprijs zo hoog blijft natuurlijk, zeggen zowel Techniek Nederland als Milieu Centraal. Je energierekening wordt een stuk lager gedurende de levensduur van de warmtepomp, wat zo’n vijftien jaar is.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: GettyImages