Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Epidemioloog benadrukt: laat je ook testen op corona als je déze milde klachten hebt

Epidemioloog benadrukt: laat je ook testen op corona als je déze milde klachten hebt

Epidemioloog benadrukt: laat je ook testen op corona als je déze milde klachten hebt

Voorgaande coronavarianten zorgden vaak voor hoesten, koorts, verkoudsheidsklachten en het verlies van smaak- of reukvermogen. De nieuwe omikronvariant leidt echter tot andere klachten. Ook als je deze mildere klachten ervaart, moet je een coronatest doen. Maar welke milde klachten zijn dit? 

Milde klachten

Epidemioloog Alma Tostmann vertelt aan De Volkskrant dat het verstandig is om ook bij milde klachten, zoals hoofdpijn of vermoeidheid, een coronatest te doen. De omikronvariant van het virus heeft namelijk vaker deze klachten tot gevolg. Hoofdpijn en vermoeidheid waren al symptomen om rekening mee te houden, maar nu al omdat het zich steeds verder verspreidt over Nederland. De omikronvariant is vele malen besmettelijker dan de deltavariant, die eerst dominant was in Nederland.

Hoofdpijn en vermoeidheid zijn milde klachten die veel mensen ervaren op een dagelijkse basis, ook als ze geen corona hebben. Daarom denken veel mensen niet aan corona als ze er last van hebben. Tostmann benadrukt dat het vooral belangrijk is om alert te zijn als je plotseling vermoeid bent of hoofdpijn krijgt, zeker als er geen andere verklaring voor is. Doe een zelftest als je het niet vertrouwt en maak een afspraak bij de GGD als klachten aanhouden.

Lees ook
Heb je last van menstruatieklachten na de coronaprik? Wij vertellen je hier meer over

RIVM

De lijst van het RIVM met veelvoorkomende coronaklachten is nog niet aangepast op de website. De klachten hoofdpijn en vermoeidheid staan niet op het lijstje. De klachten die wel worden beschreven zijn verkoudheidsklachten (loopneus, niezen, keelpijn), verlies van reuk en/of smaak, hoesten, benauwdheid en koorts. Het RIVM laat weten dat de milde klachten wel bij de minder voorkomende klachten staan. Laat je voor de zekerheid altijd testen als je de bovengenoemde klachten ervaart.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images