Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Support the oceans: je kunt nu zélf koraal uit de bedreigde koraalriffen adopteren

Support the oceans: je kunt nu zélf koraal uit de bedreigde koraalriffen adopteren

Support the oceans: je kunt nu zélf koraal uit de bedreigde koraalriffen adopteren

Het is al jaren een steeds groter wordend probleem: de opwarming van de aarde. Een van de grootste natuurgebieden die hieronder lijden zijn de koraalriffen in de tropische oceanen. Er zijn gelukkig heel veel manieren om de klimaatveranderingen tegen te gaan, en bij Coral Gardeners kun je nu zélf een stuk koraal adopteren! Dit is hoe het werkt.

Bedreigd zeeleven

Het is naar maar waar: hoe warmer de aarde wordt, hoe sneller het koraal dood zal gaan. Koraal zit in de tropische oceanen, daar hebben wij toch niet zoveel last van, zul je denken? Nou, think again, want wat heel veel mensen niet weten, is dat de koraalriffen en ander zeeleven voor zo’n 50% van de zuurstof – die wij allemaal inademen – zorgt. Niet alleen zijn de koraalriffen heel belangrijk voor de mens; ook voor veel vissen en ander zeeleven is koraal cruciaal. Door het warmer worden van het water, komt er een knik in het ritme van het koraal en zijn algen. Die algen worden daardoor giftig, wat leidt tot uitsterven van het koraal. Op dit moment is zo’n beetje de helft van al het koraal op de wereld dood.

Organisaties

Al jarenlang zijn er miljoenen mensen bezig om het probleem op te lossen en ervoor te zorgen dat wanneer het 2050 is, niet ál het koraal dood is (dat is dus wel het geval als het zo door blijft gaan). Er zijn – gelukkig – al superveel organisaties en verenigingen opgezet en één daarvan is Coral Gardeners. En in plaats van dat je alleen geld doneert voor onderzoeken en opruimingsacties, heeft deze organisatie wel heel iets tofs.

Koraal adopteren

Je kunt hier namelijk voor een bepaald bedrag zélf ‘super corals’ adopteren. Met het geld wat je er dan voor betaalt, kunnen de Coral Gardeners elk jaar nieuwe stukjes van jouw koraal planten, waardoor je er met jouw adoptie voor hebt gezorgd dat er een stukje koraal is blijven leven. Hoe cool is dat? Daarnaast is de prijs ook nog goed te doen, want voor 39 euro heb je al een stuk koraal naar keuze geadopteerd.

Dit is hoe het werkt

De adoptie zelf werkt ook nog eens heel makkelijk. Je gaat naar de site van Coral Gardeners, waar eigenlijk alles al voor je klaarstaat. Je hoeft alleen maar je soort koraal te kiezen én ‘m een leuke (misschien wel je eigen) naam te geven. Je krijgt uiteindelijk je ‘adoptie-pas’ en een link in je e-mail, waardoor je je koraal kunt tracken. We. Want. 

Lees ook
Romee Strijd deelt eerlijke foto’s van het moederschap: kersverse mama overladen met complimenten

Actie ondernemen

Het adopteren van koraal is een goede manier om zoveel mogelijk mensen te laten helpen met het redden van de koraalriffen. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat er actie ondernomen wordt. Mocht je nog meer info willen? Alles wat je moet weten staat op de website. Oh, en als je nog op zoek bent naar een documentaire die dit hele verhaal hierboven beter in beeld brengt: die hebben we ook voor je.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Coral Gardeners, Save the Reef | Beeld: Youtube, Getty