Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Code geel afgegeven voor heel Nederland: kans op hagel en stevige regen- en onweersbuien

Code geel afgegeven voor heel Nederland: kans op hagel en stevige regen- en onweersbuien

Code geel afgegeven voor heel Nederland: kans op hagel en stevige regen- en onweersbuien

Het KNMI waarschuwt maandag voor mogelijk noodweer in het hele land. In de middag en avond kunnen overal stevige regen- en onweersbuien ontstaan. Het meteorologisch instituut heeft daarom voor het hele land code geel afgekondigd. Ook zondag gold die waarschuwing.

Hagel, regen en onweer

Bij de buien kan lokaal hagel voorkomen en kan plaatselijk in korte tijd veel neerslag vallen, hiervan kunnen het verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. In de loop van de avond doven de buien geleidelijk uit. Ook op dinsdag is er in de middag en avond een grote kans op onweer.

Opnieuw noodweer in België

Taferelen zoals in Limburg nu bijna twee weken geleden, hoeven we gelukkig niet te verwachten vandaag. België, dat eveneens zwaar getroffen was door de bizarre hoeveelheden regen en waar zelfs 37 doden vielen, kreeg er afgelopen weekend wel flink van langs. Ook deze week lijkt het noodweer ons buurland niet te sparen. In de regio rond Namen dreven de afgelopen dagen opnieuw de auto’s door de straten, die in wilde rivieren veranderd leken. Vandaag kan aan het begin van de middag lokaal opnieuw meer dan veertig liter regen per vierkante meter vallen. Voor West-Vlaanderen is code oranje afgegeven, voor alle andere Belgische provincies gaat het om code geel.

Wisselvallig

Vanavond doven de buien boven ons land geleidelijk uit en vannacht is het op een enkele bui na droog. Morgen start de dag droog en vrij zonnig, maar later trekken vanuit het zuidwesten opnieuw regen- en onweersbuien over. Ook woensdag start opnieuw droog met geregeld ruimte voor de zon, maar geleidelijk ontstaan stapelwolken en uit deze stapelwolken komen verspreid over het land enkele buien tot ontwikkeling. Deze buien zijn waarschijnlijk wel minder pittig dan eerder deze week.

En daarna?

De dagen daarna blijven we te maken houden met licht wisselvallig zomerweer. Dagelijks kunnen enkele buien ontstaan, maar er zijn ook geregeld droge momenten met ruimte voor de zon. De temperatuur schommelt tussen de 20 en 23 graden.

Lees ook
Voor het eerst code rood voor neerslag: dít zijn de heftigste beelden van het noodweer in Limburg

Dag met zware neerslag

In Nederland noemen we meer dan vijftig millimeter in één dag op tenminste een van de ruim 320 officiële neerslagstations van het KNMI ‘een dag met zware neerslag’. Deze maand telt nu al vier van dit soort dagen, de jaarteller staat nu al op vijftien dagen. De kans is daardoor groot dat het record uit 2006, dat staat op zestien dagen, wordt verbroken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Weeronline (@weeronline)

Bron: ANP | Beeld: Getty