Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > VN-klimaatpanel IPCC: ‘Stijging zeespiegel door opwarming aarde onomkeerbaar’

VN-klimaatpanel IPCC: ‘Stijging zeespiegel door opwarming aarde onomkeerbaar’

VN-klimaatpanel IPCC: ‘Stijging zeespiegel door opwarming aarde onomkeerbaar’

De aarde kan in de komende twee decennia met 1,5 graad opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Dat meldt VN-klimaatpanel IPCC, dat opnieuw alarm slaat en het stijgen van de zeespiegel door de opwarming van de aarde inmiddels ‘onomkeerbaar’ noemt.

Cruciale grens

De auteurs van het rapport concluderen dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde. Ze voorspellen dat de aarde in de loop van deze eeuw zal opwarmen met meer dan 2 graden. Dat wordt gezien als een cruciale grens.

Warmste decennium in 125.000 jaar

De klimaatdeskundigen zeggen dat het afgelopen decennium waarschijnlijk de warmste periode was in de afgelopen 125.000 jaar. Door een combinatie van uitstoot en ontbossing zit de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer op een niveau dat ongeveer twee miljoen jaar niet is gezien.

Belangrijkste klimaattop sinds 2015

Aan de presentatie van het rapport ging wekenlange berichtgeving vooraf over dodelijke overstromingen, hittegolven en enorme natuurbranden in delen van Europa. Daar wordt komende november een grote internationale klimaattop gehouden in Glasgow, COP26. Die bijeenkomst wordt gezien als de belangrijkste klimaattop sinds de klimaatconferentie van Parijs in 2015. Toen spraken landen af zich te zullen inspannen om de opwarming van de aarde te beperken, bij voorkeur tot 1,5 graad en maximaal 2 graden.

Lees ook
Voor het eerst code rood voor neerslag: dít zijn de heftigste beelden van het noodweer in Limburg

Samenvatting

Het IPCC doet zelf geen onderzoek, maar vat om de paar jaar samen hoe experts uit tientallen landen aankijken tegen de stand van zaken rond klimaatverandering. Ze publiceren ook een samenvatting voor beleidsmakers, die goedgekeurd moet worden door vertegenwoordigers van landen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door IPCC (@ipcc)

Bron: ANP | Beeld: Getty