Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Écht een nieuwe start: al 360.000 euro opgehaald met crowdfundingsactie voor ‘kinderen van Ruinerwold’

Écht een nieuwe start: al 360.000 euro opgehaald met crowdfundingsactie voor ‘kinderen van Ruinerwold’

Écht een nieuwe start: al 360.000 euro opgehaald met crowdfundingsactie voor ‘kinderen van Ruinerwold’

In een weekend tijd is met een crowdfundingsactie al ruim 360.000 euro opgehaald voor de negen zogenoemde ‘kinderen van Ruinerwold’. Het geld gaat via een stichting naar de kinderen van Gerrit Jan van D. (68), die jarenlang verscholen voor de buitenwereld leefden in een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold.

In de schijnwerpers

De zaak kwam aan het rollen toen een van hen wegliep in oktober 2019 en voor hulp aanklopte bij een lokale kroeg. Het verhaal over de familie stond de afgelopen weken weer flink in de schijnwerpers vanwege de indringende documentaireserie De Kinderen van Ruinerwold, die op NPO1 werd uitgezonden. Documentairemaakster Jessica Villerius praat daarin met de oudste vier kinderen uit het gezin: Shin (31), Mar Jan (30), Edino (28) en de uit de boerderij weggelopen Israël, die zich tegenwoordig ook wel Jan noemt. Ze volgde hen sinds 2019 en bracht in vier tv-afleveringen en een extra online uitzending hun schokkende verhaal voor het eerst naar buiten.

Donaties én lieve woorden

De inzamelingsactie begon vrijdagmiddag rond 14.30 uur en liep al vanaf het begin hard; vrijdag om middernacht stond de teller al op bijna 67.000 euro, zaterdag en zondag liep dat bedrag hard op en zondagochtend stond de teller op ruim 270.000 euro, het streefbedrag. Naast donaties zijn er ook veel lieve en bemoedigende berichten binnengekomen. “We zullen deze bundelen en aanbieden aan de kinderen”, liet de Stichting Kinderen van Ruinerwold daarover weten. De crowdfundingsactie blijft de komende week nog doorlopen via de website geef.nl.

Vrijuit na stuitende beschuldigingen

Van D. werd ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in het Drentse dorp. Ook werd hij ervan verdacht zijn kinderen te hebben mishandeld en een aantal van hen seksueel te hebben misbruikt. Maar de rechtbank in Assen bepaalde in maart dit jaar dat de strafvervolging van Van D. moest worden beëindigd omdat hij door zijn slechte gezondheid niet terecht zou kunnen staan. Van D. liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte.

Lees ook
Twitter kijkt opnieuw ‘met hartkloppingen en buikpijn’ naar Ruinerwold-docu: onverwacht einde verrast kijkers

Vijf kinderen weg bij vader

Advocaat Corinne Jeekel, die vorige week aanschoof bij Op1, heeft inmiddels laten weten namens de oudste vier kinderen een civiele procedure te willen beginnen tegen hun vader. Wellicht wordt dat nog namens vijf van de kinderen: vorige week werd na de laatste uitzending van de vierdelige documentaire bekend dat een van de vijf jongste kinderen die weer samenleefde met Van D. toch besloten heeft het gezin te verlaten. “Ook in mijn ervaring heeft mijn vader te veel dingen gedaan die niet te rechtvaardigen zijn. Ik woon daarom sinds kort niet meer bij hem.”

De kinderen van Ruinerwold ook financieel steunen? Hier kun je doneren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jessica Villerius (@jessievillerius)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jessica Villerius (@jessievillerius)

Bron: ANP | Beeld: BNNVARA